Konec loňského října, měsíce kdy prudce stoupala podzimní vlna coronaviru, přivedl na nádvoří Starého pivovaru v centru Kroměříže  již třetí národní finále Dětské Porty za sebou.

Původně se mělo sice konat v květnu a potom v září, kdy už byly skoro připraveny dvě venkovní scény. Ale přišla covidová pandemie a s ní zákazy a příkazy, jaké nepamatujeme. Nejen v kultuře a sportu, ale ani v životě celé společnosti. A tak se 29. národní finále Dětské Porty přesunulo - díky úsilí všech pořadatelů - potřetí. Nakonec se konalo 24.10.  tzv. distančním způsobem, při němž moderátorky Jana Štěpánová a Jana Rychterová uváděly z klubovny kroměřížského divadla streamový přenos videonahrávek jedné soutěžní písně finalistů, zatímco tito finalisté, stejně jako porotci, diváci a fandové seděli doma u obrazovek PC. Vše dopadlo nad očekávání dobře a tak mohli pořadatelé už v listopadu začít vymýšlet první nápady na následující slavnostní ročník.

I onen jubilejní, třicátý, začal distančními oblastními koly. Ale to už nikoho nepřekvapilo. Stejně jako to, že Národní finále bylo opět přeloženo z května na září. Jen všichni doufali, že  4.září nebudou zase sedět u obrazovek. Doufání se naštěstí vyplnilo a tak mohly první zářijový víkend vyrůst na nádvoří starého pivovaru opět dvě scény proti sobě. Mezi nimi připravili pořadatelé originální nápad pro diváky, hlediště vybavené otočnými židličkami - aby posluchači mohli sedět vždy tváří ke scéně, kde se právě soutěží. V devět ráno tedy přivítali moderátoři, domácí Jana Štěpánová a Jirka Holoubek ze Spirituál kvintetu, 130 soutěžících, kteří začali ve 42 vystoupeních bojovat o krásné vitrážové kytarky - hlavní ceny jednotlivých kategorií. Celá sobota tak opět po 2 letech patřila v živé kontaktní soutěži. Živí muzikanti mohli zahrát tři soutěžní písně živým divákům a jejich um hodnotila živá porota. Nemohl být jasnější důkaz, že Dětská Porta pandemii přežila!

Už první kategorie nejmladších ukázala, jaký pokrok soutěžící udělali. Desetiletá Alenka Třískalová ovládala nejen kytaru a housle, ale i přístroj anglický zvaný loope (česky se mu říká smyčkovač), a to tak bravurně, že by jí to mohli starší muzikanti jen závidět. A pokud i my použijme anglické slovo, můžeme kontaktovat, že hned první kategorie ukázala, jak bude letošní jubilejní finále zase o level výš, než ta předchozí. Soutěž běžela celý den naplno, takže na oběd musela stačit jen krátká přestávka, aby do večera bylo všech 42 vystoupení dokončeno. A zatímco pak porota pod vedením Miloše Kellera z Country radia hodnotila, na pódiu zářil host finále, Pavína Jíšová se spoluhráčkami Romanou Tomáškovou a Šany Šanclovou, které si dohromady říkají Bababand. A slova chvály od Pavlíny, která kdysi na Dětské Portě několikrát porotovala, zněla ouškám soutěžících jistě velice dobře..

Nakonec přišlo tolik očekávané vyhlášení vítězů. Celá porota nastoupila na pódium, aby těm nejlepším pogratulovala, poté co, za velkého potlesku, dobíhali z hlediště. Vitrážové kytarky získali jen vítězové katgorií, zato tašku s hezkými dárky, mezi nimiž byla i brožura, zachycující tři dekády Dětské Porty, dostali všichni. V jednotlivých kategoriích zvítězil:  Kategorie JA - Jan Novorka, JB - Lucie Dolejšová, JC - Tomáš Doktor,  JP - Valerie Stojková, SC - Grácie, a T - skupina Kamarádi (v dalších 3 kategoriích nebyla cena udělena).

Ale ceny si neodnesli jen soutěžící. Malé kytary, velké asi jako ukulule, dostali i ti, kteří většinu z třiceti let drželi nad festivalem ochrannou ruku. Bylo jich sedm, ale zastupovali i  stovky dalších, kteří mají velkou zásluhu na tom, že hudebnost v našem národě nemizí: Z rukou Martina Bělohlávka, předsedy organizace Pionýr - hlavního pořadatele Dětské Porty, převzal tuto speciální cenu Miroslav Němec ( zakladatel DP a šéf 1.ročníku), Miloš Keller (dlouholetý porotce a moderátor), Antonin Unger a Radek Zazvůrek (dlouholetí šéfové organizačního štábu), Brigitta Vidimská ( dlouholetá porotkyně), Country radio (27 let hlavní mediální partner) a sdružení Porta (28 let hlavní partner).

Ale rozhodovat mohli i soutěžící - sami o sobě. Mohli totiž dát svůj hlas komukoliv z vystupujících (pochopitelně mimo sebe)., kdo jim byl sympatický.. Háčkovanou cenu "Tleskáme soupeřům" získalo s velkou převahou klukovské duo Bratránci v triku.

Porotci však nebyli na podiu jen pro třesení rukou. Na úplný závěr finále se Jana Věnečková chopila svých houslí, ostatní porotci kytar a s kytarou se přidal i moderátor Jirka Holoubek. Výsledkem byla všemi očekávaná závěrečná píseň. A že si  ji s porotci zazpívali všichni, není třeba zdůrazňovat, pokud dodáme, že jubilejní 30. finále zakončila kultovní Rosa na kolejích.

napsal Jan Dobiáš

Foto Matěj Zika

 

Foto:

  1. Zástupkyně sdružení Porta, Anička Roytová přebírá cenu k 30.výročí od Martina Bělohlávka z Pionýra
  2. Duo Bratránci v triku, vítězové soutěže "Tleskáme soupeřům"
  3. Multiinstrumentalistka Alenka Třískalová s kytarou, houslemi a loopem

 


Anička Roytová a Martin Bělohlávek

 


Duo Bratránci v triku

 


Alenka Třískalová