Zpívání nad NežárkouDen a noc protkaly tóny hudby. Redaktor Deníku strávil 24 hodin na tradičním hradeckém hudebním festivalu.
Jindřichův Hradec, 10. září 2011 - V sobotu v devět hodin ráno ještě téměř každý člověk spí. To ale není můj případ.

Společně s Magdalenou a Štěpánem Štruplovými z hradecké vokální kapely X-tet, která festival "na vlastní triko" pořádá, postáváme ve dvoře hradecké Základní hudební školy, kde se už brzy začne odehrávat třetí ročník tradičního komorního festiválku, nazvaný Zpívání nad Nežárkou. Rozhodl jsem se totiž strávit 24 hodin na festivalu, a to nejen
užíváním kouzelné muziky, ale i pomocí na přípravě a vším dalším, co se kolem takového folkového festivalu odehrává.

Do tří hodin, kdy Zpívání začíná, je sice ještě relativně daleko, ale je ještě třeba zařídit spoustu věcí. Jediné, co už je kompletní, je zastřešené pódium. Rodinní příslušníci X-tetu se ale nečiní jenom při fyzické práci, ale i v zákulisí. Pro kapely, které sem dorazí z koutů celé republiky, se totiž musí připravit zázemí, nějaké občerstvení, místo na přespání a desítky dalších větších či drobnějších věcí. I já přikládám ruku k dílu. Pomáhám odnášet stoly pro zvukaře, připravuji vstupenky a lepím směrovky na toalety. Odbíjí třetí hodina a všechno potřebné je připravené. Do dvora ZUŠky začínají proudit první návštěvníci, kteří si vyslechnou černošské spirituály v podání oblíbeného X-tetu. A kapela jako tradičně sklízí úspěch. Nejinak jsou na tom skupiny, které na programu následují - pražský Qjeten a brněnské Mošny.

Další kapela na programu, Rybníkáři-Jas, má malé zpoždění, a proto musí Mošny přidávat. I takové věci se ale na festivalech stávají. Velké rozptýlení a oživení programu přichází na pódium oblečené v krojích se zvláštními čapkami na hlavě. Řeč je o seskupení Zdarr, které svým alternativním přístupem k folkové muzice sklízí obdiv každého přítomného diváka, pořadatele i účinkujícího. Areál pomalu halí tma a na programu je další bod – křest CD X-tetu, nazvaného Jen pár dní. Když si všichni členové skupiny přiťuknou s vydavateli, návrháři obalu a dalšími, CD oficiálně pokřtí legenda české swingové hudby Jitka Vrbová, která je spolu se Standou Chmelíkem posledním oficiálním bodem na seznamu účinkujících umělců. Potlesk, loučení a závěr. Většina návštěvníků odchází spát, ale někteří se, stejně jako já, připojují ke kapelám a odcházejí do jedné z hradeckých hospůdek, kde se potom vesele baví a zpívá až do ranního kuropění. Pár hodin, které máme na spánek, si ještě zkrátíme povídáním s kapelami.

Když usínám, venku už se pomalu dělá světlo. Připadá mi, že budík zvoní po několika minutách. Festival skončil. Po rychlé snídani a úklidu areálu ZUŠky odcházím do redakce psát tento článek...

Autor: Adam Hudec

Zdroj: http://www.x-tet.cz/