Současná CD novinka na naší folkové scéně se jmenuje Vyřiďte doma a hned na první poslech znalý posluchač pozná skupinu Spolektiv. Je ale zapotřebí poslechů více. Zvuk alba totiž nezůstává nic dlužen nasazené laťce už z doby alba prvního.

Bohatá barevnost aranží je detailně podepřena důrazem na každý sebemenší detail, což dělá kapele originální a rozeznatelnou tvář. Toto třetí řadové album (…A ticho v sobě, Dej mi tvar) jako by nastoupilo na cestu hledání dalších témat. Nejedná se o skladby k ohníčku, ale určitě koncertní podobě bude slušet klubové prostředí.

Ve studiu kapela posílila v rytmické, smyčcové a dechové sekci za účasti hostů, kteří při křtu alba nemohli na scéně chybět. Stejně tak se rozšířil kádr textařů. To vše tedy potvrdilo mou domněnku nasměrování kapely dál, zatím bez konkrétního cíle. Vize dělat kvalitní hudbu ale stále kapelu zdobí a zůstává. Jak už jsem naznačil, je počet poslechů potřeba uzpůsobit nárokům posluchače na hledání a porozumění. Hudebně se nálada CD podřizuje textům, které jakoby většinou řešily partnerské rozkoly jednotlivých autorů s prostorem pro košaté metafory. Tak při absenci veselejšího tématu očekávejte více prvků jazzu, šansonu nebo funky, než jednoduchých nápěvů. CD určitě není hudebně monotematická záležitost, i když by se mohlo na první poslech zdát, že vás ponoří do stavu zamyšlení. Proto doporučuji poslechů více. Spolektiv vždy také využíval bez důrazu na leadera kapely prostor pro vokální individuality, které jen onu zmíněnou pestrost podtrhnou.

Určitě originální a rozpoznatelný zvuk kapely nenechá nikoho na pochybách, že po dlouhé pauze Spolektiv hledá a určitě nalezne témata i dvorní textaře dalších alb a posune se k už tak jednoznačně čitelné skupině naší folkové scény.

Foto: archiv kapely Spolektiv