NávazŽádná angličtina. Pěkně s češtinou na rtech vyrazila do světa kapela Silent Stream Of Godless Elegy, držitelka dvou sošek Andělů. Své v pořadí šesté album Návaz skupina vydala u francouzské firmy Season Of Mist, od které si slibuje nadnárodní distribuci.
Čeština do konstrukce melancholické a zároveň masivně hřmotné hudby zapadá i po zvukové stránce, aby setkání zadumaného metalu s folklórními motivy dávných Moravanů mohlo být završeno. Ostatně Návaz je název pro starý amulet.{difficulty}4{/difficulty}


„Silenti“, jak moravskou kapelu přezdívají fanoušci, vystavěli velmi působivý hudební a trochu také mystický svět. Ovšem žádná jeho složka nepůsobí vyumělkovaně. Ani archaické texty zpěvačky Hany Hajdové, ani sugestivní sbory či robustní kytarové stěny nebo majestátně se valící dunivý rytmus Silent Stream Of Godless Elegy, který dává hudbě až pohansky potemnělý přísvit. Stylovou vytříbenost zvýrazňuje celá folklórní sekce včetně cimbálu Míši Lipárové a vynikajících houslí Pavla Zouhara nebo Mirka Kolacii, jež „vyšívají“ na rockových základech jakýsi druhý zpěvný hlas či ornamentální vyhrávky.
Všechny prvky jsou propojeny s citem pro vyváženost. Moravské, baladicky táhlé melodie přirozeně splývají s rockovou dynamikou. Přitom skladby by mohly znít až drtivě (Pramen, co ví), ale kapela se spoléhá víc na dramatičnost a vnitřní napětí (Skryj hlavu do dlaní). Díky tomu vyniknou křehké momenty včetně cimbálových vyhrávek. To je jistě také zásluha spoluproducenta Tomáše Kočka, který kapele pomáhal rovněž s cenným albem Relic Dances (2005).
Výrazným momentem, který tuhle desku zvedá nad běžnou produkci, je jakási přirozená muzikálnost. I proto se do ní lze směle položit třeba jako do starých pověstí českých. Album Návaz připomíná stylově vybroušený šperk, který může zaujmout i běžného posluchače, který jinak o takové věci ani nezavadí.

Vladimír Vlasák

Silent Stream OF Godless Elegy: Návaz, vydala firma Season Of Mist


Silent Stream OF Godless Elegy
http://www.season-of-mist.com/bands/silent-stream-of-godless-elegy#N%C3%A1vaz