Co je pandemie, už dneska nemusíme nikomu vykládat. Přinesla nám těžkosti, jaké většina z nás vůbec nepamatuje…

Jestli přinesla taky něco dobrého, si pořád ještě netroufám ani hádat, ale jednu věc vím: potvrdila, že my jako národ, který má ve své osobní charakteristice řadu docela nemilých věcí jako závist, sobectví apod., když se dostane do průšvihu, tak se najednou neuvěřitelně změní k lepšímu a vystrkuje na sebe takové lidské hodnoty a kvality, že by nám je mohly závidět i národy jiné. A nebudu teď myslet na to, že až se poměry zklidní nebo tzv. znormální, obvykle většina těch záviděníhodných kvalit zmizí, protože si moc přeji, aby mizely hodně pomalu, lépe vůbec ne.

Vláda dělá, co může, aby to její národ odskákal co nejmenším počtem těch největších ztrát, totiž lidských životů. Tak jsme se naučili žít s rouškami na obličeji, které – mimo ty dovezené ze zahraničí - promptně ušili ti šikovnější z nás, naučili jsme se žít bez koncertů, divadel, festivalů, společných svátků a jiných radovánek, přestali jsme se družit, jezdit na chalupy, chodit na návštěvy – prostě začali jsme žít takový pandemický život, aniž bychom přesně věděli, jak dlouho potrvá a kdy skončí.

Mezi akce, jež postihlo moratorium, se dostalo i finále 29. ročníku Dětské Porty, naší největší celostátní soutěže dětí a mládeže v oblasti folku a country, které mělo být v Kroměříži na konci května. Ústřední štáb – stejně jako dlouhá řada podobně postižených pořadatelů – i když už se nemohl fyzicky sejít, rozhodl o přesunutí finále do podzimu. V naději, že v té době už bude boj s koronavirem dobojován vítězně a spousta věcí včetně koncertů a festivalů se do našeho života zase vrátí a soutěžící (pokud budou moci) nebudou bojovat o ceněná umístění před prázdným hledištěm. Termín zní 25. - 28. září, soutěžit se bude v sobotu 26. a v neděli 27. září, finalisté budou bojovat v kategoriích, které si vybojovali pro původní květnový termín, třebaže už některým možná naskočila povinnost hrát v oblastních kolech jubilejního 30. ročníku Dětské Porty o kategorii výš.

Na Kroměříž, která nejmladší muzikantské generaci folku, country a příbuzných žánrů otevřela náruč, je i ve změněném termínu proč a na co se těšit.