Už je tu zas, ta nekonečná řeč o Notování, která obvykle vydá za dva články! Ale tentokrát to tak dlouhé není, nebojte se! A přesto, jsou-li mezi vámi ještě lidé, kteří rádi čtou, taky si přijdou na své.

Odpůrce čtení ušetřím reportérských názorů na minulé kolo, protože se stalo, že jsem z 5. základního kola Notování psal reportáž pro jeho oficiální web, takže čtiví ji mohou navštívit TADY. A nečtenáře, které zajímají jenom výsledky, ale i čtenáře se stejným zájmem, odkážu pro změnu SEM, čímž máme minulé kolo za sebou, ani to nebolelo.

A na koho se můžeme těšit v posledním základním kole jubilejního XV. ročníku Notování, v pořadí šesté, které proběhne v pražském Music City Pointu 1. února 2018 od 19.30 hodin?

Nejvzdálenějším účastníkem bude druhý reprezentant Slovenska v tomto ročníku (po Horaně a synovi ve 2. základním kole), písničkář Milan Miňo Antol z Prievidze. Druhé místo co do ujetých kilometrů obsadí kapela Za koncem z Frýdku - Místku a třetí místo brněnské duo Kajča Cork & Jiří Šimek (uvědomujete si invazi Brňanů, jež hýbá tímto ročníkem!?). Nebudeme-li počítat, že písničkář Martin Čarný III. z Krajkové u Sokolova žije většinou v Praze, pak mu patří místo čtvrté, pátá je pardubicko-pražská kapela Meziměsto a koncovou lucernu takřka nulové kilometráže přinese pražská skupina Ve čtvrtek v pět. Zatímco první tři jmenované formace jsou v naší soutěži nováčky, druhé tři už byly semifinalistkami různých ročníků Notování. Ale těšíme se na všechny stejně!

V roce 2008 se objevil v Notování podbrdský dřevorubec, polyhistor, polyglot, dietolog, průvodce turistických výprav, pedagog, cestovatel, spisovatel a poměrně dost okrajově i písničkář Honza Donald Jícha. Jako soutěžícího ho přivedl jeho kamarád a náš tehdejší zvukař Kuba Moravec, rozhodně ne s pocitem, že přivádí vítěze ročníku. Leč neočekávané se stalo pravdou, vynikající autor a celkem průměrný interpret, za podpory skvělého hostujícího kontrabasisty Jendy Kříženeckého, VI. ročník Notování v červnu 2009 vyhrál. Přijal to jako výzvu a závazek a začal na sobě jako kytarista a zpěvák pracovat. A jeho úsilí přineslo ovoce: v roce 2015 mu nabídlo prestižní nakladatelství Galén vydání a posléze vydalo úspěšné album Lůzr Frendly. V době, kdy album vznikalo, potkal Honza Jícha mezi studenty gymnázia, na kterém tehdy učil, vynikajícího kontrabasistu Jožku Mikulku a začali spolu hrát. Jožkův nástroj můžete slyšet už z desky. Když už byla deska nějaký den na světě, přivedl Jožka perkusionistu Pavla Plašila, spoluhráče z jazzu. A jako poslední přišla zpěvačka Zuzka Reinišová, dnes už Hasalová, s tím, že se jí Donaldovy písničky líbí a že je chce zpívat. A že se Zuzka chlapcům také zalíbila, a navíc výborně zpívá, byla mladá muzikantská parta obklopující svého oblíbeného písničkáře pohromadě. Budou to, Honza i oni, výborní hosté posledního základního kola tohoto ročníku. Máte se na co těšit!

Aby toho těšení nebylo málo, můžete se těšit i na to, že po vystoupení hostí se, vedle výsledků 6. kola, dozvíte i kdo bude soutěžit v semifinálových večerech 1. března, 5. dubna a 3. května. A pak už půjdeme všichni spokojeně domů.

Ilustrační foto: Renata Králová, pražské oblastní kolo Porty 2017 ve Mlejně