Každý rok potkáváme na Portě nové skupiny a interprety, kteří teprve vcházejí do světa hudby a chtějí se ucházet o přízeň publika, návštěvníků koncertů, sociálních sítí, ale i přízeň dramaturgů rádií.

Není to vůbec samozřejmé, že dobrá písnička si hned najde cestu ke svým posluchačům. Není automatické, že šlapající kapelu si budou zvát dramaturgové festivalů jako hosty. A všichni víme, jak nejistou pozici má písnička v oblasti hudebního byznysu.  Setkávám se stále s hudebníky, kteří si neví rady, co mají udělat, když nahráli nové album, nebo třeba jen pár písniček. Jak je chránit, jak uzavřít smlouvu s kolektivními správci atd. SAI je dlouholetým partnerem Porty a muzikantům umí poradit...

Je zásadní rozdíl mezi písničkou a její nahrávkou. Písnička patří autorům, tedy autoru hudby a textaři. Hudební dílo (písničku,  symfonii, árii) pak jako kolektivní správce chrání v České republice OSA- Ochranný svaz autorský. Ten za prvé registruje hudební dílo, které pak chrání a vybírá za jeho užívání pro autory odměny. A druhá jeho velmi důležitá role je, že poskytuje licenci uživatelům, jako jsou rádia, restaurace, provozovny a všichni uživatelé, aby mohly písničky a celý evropský i světový repertoár používat při své podnikatelské činnosti.  Aby OSA věděl, komu má poslat odměnu za písničku, která zazněla např. v rádiu, je potřeba aby ji autoři na OSA ohlásili. Stačí tedy uzavřít s OSA smlouvu a pravidelně každou písničku ohlásit. Dnes to jde již elektronicky. Odměny za užití pak bude dostávat z prodeje CD, z rádií, z koncertů ale i z užívání na internetu.

Naopak nahrávka skladby, se týká interpretů, muzikantů a vydavatelů, kteří danou písničku nebo skladbu nahráli a vydali. Tuto oblast spravuje Intergram. Zde je nutné, aby interpreti a muzikanti uzavřeli  s Intergramem smlouvu a pak aby u každé nahrávky, které se zúčastní, vyplnili ISRC protokol. Ten pak bude pro Intergram jedinou informací, jak rozdělit honoráře všem zúčastněným umělcům kteří užitou nahrávku vytvořili. Bližší informace najdete na webu SAI. Kapela, která si chce vydat album sama, potřebuje získat od Intergramu ISRC, tedy kód, který pak bude postupně používat na všechny své nahrávky.  Na webu SAI najdete i článek, který vysvětluje vše potřebné, jak opatřit těmito kódy i starší nahrávky a proč je to nutné.

A je to důležité pro všechny muzikanty, kteří se v hudebním světě pohybují, nahrávají, koncertují a skládají. Tak to nenechte být, protože je to vaše tvorba, vaše písničky a vaše odměny na dalších 70 let...SAI zde funguje jako váš partner a pomocník a je dobré, být jeho členem. www.sai.cz