Folkparáda na regionech Českého rozhlasu vznikla z iniciativy SAI a je jakýmsi odrazem systému Porty, protože písničky nominují krajské redakce ČRo.

Na začátku byly schůzky s novým generálním ředitelem ČRo René Zavoralem. Shodli jsme se na tom, že je potřeba podporovat domácí českou tvorbu, a to právě na vlnách Českého rozhlasu. Jako první vlaštovka vznikla popová Česká Dvanáctka na ČRo2, kde už zvítězila např. Adélka Jonášová.

Přitom se souběžně připravovala Folkparáda pro Regiony ČRo. Ta je trochu komplikovanější právě v systému nasazování písniček. Folkparáda má také na rozdíl od Dvanáctky pestřejší uvádění, protože se střídají čtyři spíkři. Denisa Marková, Petr Bende, Petr Kocman a dramaturg ČRO Petr Vacek.

Ale systémově je to stejné a pro hudebníky autory a interprety jasné. Máš novou písničku? Tak ji pošli na danou adresu a dramaturgie hitparády ji v určitém vhodném termínu zařadí. Vhodným termínem se myslí to, že se vybírá, aby se nesešlo třeba šest pomalých balad, nebo aby nezpívali samí chlapi… Do Dvanáctky přicházejí písničky na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a prozatím se načítají pro web hitparády z Youtubu.

Folkparáda má jednu z adres Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., ale především je to tak, že každý týden nominují dvě písničky redakce regionů ČRo. Pravidelně se střídají, a tak je možné se do folkparády dostat prostřednictvím regionálního ČRo ve vašem kraji, když jim tam písničku nabídnete… S tím souvisí i rozhovory s interprety, které podporují popularizaci písniček a samotných interpretů. Návrh scénáře na Folkparádu vycházel ze systému, který má Porta a jenž stojí na pestrosti interpretů, kterou nabízí různé kraje. Teď je tedy potřebné skládat, natáčet a poslat písničky do ČRo. 

Folkparáda ovšem potřebuje, abychom jí i my muzikanti pomáhali, protože konkurence pořadů v rádiích je veliká. A tak Folkparádu nejen poslouchejte, ale taky sdílejte a informujte o ní vaše přátele a příznivce. Ono se to zase nám všem vrátí, protože sledovaný pořad je nad zlato…

V současné době se po svátcích naše hitparády opět rozjíždějí, a tak je to na vás, muzikantech, jaké budou…

A když vyhrajete Portu, ať už interpretační, nebo autorskou, bude vaše písnička do Folkparády nasazena automaticky. Tak to je dárek SAI pro český folk a country muziku. Kdybyste nevěděli, co je SAI a co pro muzikanty dělá, tak tady se to dozvíte: www.sai.cz. Ale ve zkratce je to sdružení muzikantů, kteří pomáhají ostatním muzikantům a zastupují je v institucích ČR. Mrkněte na to, je to váš SAI a pracuje pro vás…

Jiří Vondráček, předseda SAI