Brad PaisleyZA AMERICKOU HVĚZDOU COUNTRY BRAD PAISLEYM A ROLLING STONEM RONNIE WOODEM V LONDÝNĚ!
Léto už je za námi, užil jsem si spoustu krásných koncertů pod širým nebem, včetně Porty v Řevnicích, která byla alespoň z mého pohledu velmi vydařená a přesto, že už je to „babička“, tak myslím, že stále zraje a její současná podoba vyhovuje mé představě o pestrosti hudebních žánrů, tak jen tak dál Porto!

No, užíval jsem si nejen svých vlastních koncertů, ale vyrazil jsem v létě i na koncerty mých miláčků ze zámoří. Takovým pomyslným vrcholem byl koncert, v současnosti  jedné z největších, neřkuli největší hvězdy současné country scény a to nejen v Americe, Brad Paisleyho !
Když jsem dostal na jaře zprávu, že se chystá na turné do Evropy, téměř se mi zastavil dech, protože na starém kontinentu ještě neměl tak rozsáhlé turné s kompletní kapelou, světelnou show a vším, co k tomu patří! Turné, které čítalo celkem osm koncertů a potěšilo všechny jeho fanoušky v Anglii, Švédsku, Norsku, Irsku a Dánsku. Já jsem díky svému vlastnímu koncertnímu vytížení mohl navštívit pouze úplně první koncert celého turné a to v Londýně, což mě zvlášť po koncertu neskutečně mrzelo, protože to byl tak silný zážitek, že bych jel klidně i na celý zbytek šňůry!

Koncert se konal v obrovské O2 Areně na břehu Temže a myslím, že místo bylo zvoleno velmi dobře a to jak vůči počtu návštěvníků, kterých se sešlo mnoho tisíc, ale i proto, že jedině v takovém prostoru mohla vyniknout světelná show, která byla doprovázena po každé straně obřími obrazovkami, aby i v nejvzdálenějším koutku arény viděli návštěvníci na svoji hvězdu a měli přehled o tom, co se na jevišti děje. A že se dělo! Uprostřed přes celou plochu jeviště byla na pozadí ohromná videoprojekce, kde se k jednotlivým písničkám promítaly různé věci, ať už na dobarvení atmosféry písniček a nebo velmi často i vtipně natočená videa, ve kterých bylo možno vidět i Paisleyho slavné kolegy a kamarády, kteří se rádi zhostili žertovných rolí. Konkrétně jste mohli vidět další neméně slavnou hvězdu americké country Blake Sheltona a zpěvačku Carrie Underwood, se kterou má Paisley na své poslední desce i duet.

Přibližně v polovině koncertu, sešel během svého sóla Paisley z pódia dolů a mezi davem dokráčel až na připravené malé podium uprostřed haly, kde zahrál sám jen s kytarou asi tři písničky. Během té další už se opět přidala kapela a hvězda se odebrala zpět na jeviště. Celé turné bylo v podstatě jako podpora Paisleyho nového alba „This Is Country Music“, které mu vyšlo letos v květnu. Takže my všichni jeho fanoušci jsme se dočkali i písniček z této desky, včetně titulní, ale také třeba skladby „Old Alabama“, kterou nahrál jako duet se slavnou countryovou kapelou Alabama. V tu chvíli jel během písně na obrovské videoprojekci oficiální videoklip, samozřejmě synchronně s tím, jak hrála kapela, takže pěvecké party Alabamy v ten moment zazpívali pánové osobně z plátna, prostě propracováno do posledního detailu!!! Paisley, krom toho že je to vynikající zpěvák, tak je také fenomenální kytarista, což předváděl hojně každým tónem, který zahrál. Celé vystoupení bylo tak dokonale na technické i umělecké úrovni, že to znělo prostě jako z desky a nezbývalo, než po každé písni nadšeně aplaudovat!

Když mi přišly na jaře z Anglie vstupenky, tak jsem se pozastavil nad tím, že je na nich uvedeno Brad Paisley and Special Guests – pro neangličtináře - speciální hosté:-). Říkal jsem si tedy, kdo že to bude. Mnohdy to bývá nějaká místí kapela, která je ráda, že si může před hvězdou zahrát, ovšem nikde se nic bližšího neuvádělo.  Hlavní podezření jsem pojal téměř okamžitě po vstupu do O2 areny, protože ve stánku kde se prodávala trička, hrníčky, odznáčky a vůbec vše, co byste měli rádi s nápisem Brad Paisley, bylo také k mání tričko a CD zpěváka Darius Ruckera, což je jedna ze současných „začínajících“ hvězd country v Americe, ale ne žádné béčko, má už dlouho na hitparádách své písničky a soudě dle toho, jak jsem ho naposledy v lednu viděl v Americe neustále v televizi a poslouchal ze všech rádií, tak je to v podstatě plnohodnotná country star. Je to vlastně po Charlie Prideovi jediný černošský zpěvák, který se ve světě country prosadil a krom toho, že je to veliký kamarád Tigera Woodse, tak se kamarádí s Brad Paisleym, což potvrdili i společným duetem. A v tu chvíli jsem měl skoro jasno, kdo bude ten utajovaný speciální host. O půl hodinky později se mi to skutečně potvrdilo, protože úderem 20. hodiny začala hrát kapela a na jeviště vběhnul Darius Rucker! Hrál celou hodinu a už tohle vystoupení samo o sobě byla pořádná a nečekaná pecka, takže takový dvojkoncert !

A to jsme ještě nikdo netušili, co nás čeká na úplný závěr za bonbónek! Když Paisley téměř po dvou hodinách dohrál, celá hala samozřejmě lehla popelem a mistra si okamžitě vytleskala vehementně zpět. (Před přídavkem se několik nevychovaných nedočkavců začalo cpát ven, asi aby pak nemuseli čekat 5 minut, než by vyšli s davem ven, který byl nota bene velmi ukázněný. Dokonce jsem pojal podezření, že to byli čeští „Homolkovi“, kteří velice rádi prchají z kina před závěrem, nebo z divadla nejlépe na konci druhého dějství, čímž zaslouženě přijdou o pointu celého příběhu, ale za to však stihnou metro, či tramvaj o 10 minut dříve než ostatní, a to se vyplatí! Ale podobnost asi jen čistě náhodná…)  Zahrál dvě písničky a pak stále ještě nic netušícímu publiku řekl : „A teď mi dovolte, abych na pódium pozval mého kamaráda a kolegu Ronnie Wooda“. A na jeviště vešel kytarista a dnes už rocková ikona, člen legendárních Rolling Stones s červeným Fenderem Stratocasterem, půjčeným od Brada a pánové spustili další pekelnou jízdu !

Zahráli společně písničku, kterou Paisley nahrál na své album „Play“ s bluesovou legendou BB Kingem. Zpíval pouze Paisley, ale Ronnie Wood ho výrazně podporoval bluesovými riffy na kytaru, no prostě lahůdka pro hudební gurmány! A pak ještě zůstal na jednu Bradovu slavnou píseň. Asi to záměr nebyl, tak škodolibý by asi Paisley nebyl, ale když si uvědomím, že výtečník Wood, jehož celoživotním mottem je „Sex,Drugs and Rock´n´ Roll“, doprovázel Paisleyho v písni s výmluvným názvem „Alcohol“, tak jsem se neubránil úsměvu 

Zkrátka, kdo z vás byl ať už na londýnském, či jiném koncertě Brad Paisleyho, tak mi určitě dá za pravdu, že to byl velkolepý zážitek! Takže neváhejte a vyrážejte za kulturou, povznáší to ducha a tím pádem prodlužuje život.  Možností budete mít teď od září spoustu. Hned v polovině září je na šňůře v Evropě opět Kevin Costner se svoji kapelou Modern West, to je nádherný country a do Drážďan je  to kousek. Byl jsem tam na jeho koncertě vloni a byla to jízda. Na turné také vyráží pánové Mark Knopfler a Bob Dylan, kteří se dokonce na několik koncertů spojí ! A jestli chcete absolutní současnou country, tak v listopadu je v Evropě další country star Toby Keith, na toho můžete vyrazit třeba do Berlína, tam je to hezký. O dalších koncertech vám řeknu zase tady a nebo třeba každé pondělí od 20.00 na Country rádiu v mém pořadu.
Mějte se krásně, užívejte indiánského léta a příště vám třeba poreferuji, jak jsem byl za Ringo Starrem ve Vídni, nebo tak něco

Jo a koukněte dole na klip Brad Paisleyho, to je ten s Alabamou, fakt dobrý !
Ahoj Kofboy

Brad PaisleyPetr Kocman - LondýnPetr Kocman u stanice metra