Jiní lidé žijí, aby jedli, já však jím, abych žil....... Sokratés

Moudrá myšlenka, moudrý filosof.
Také máte tu zkušenost, že o čemkoli se společnost lidí baví, vždycky se objeví téma jídlo? Je to základní potřeba všeho živočišstva, jen člověk ji povznesl k výšinám.


Už od dětství jsme upláceni různými pamlsky, v dnešní době je jejich škála takřka nepřeberná. Za mého dětství (nebudu se šířit, ve kterém to bylo století) byla vrcholem všech laskomin tzv. mejdlíčka, gumoví hadi, pendreky, karamelky Sisi a naprostá špica - Tiki. Pro méně zkušené čtenáře jen dovysvětlím, že to byly dvě malé kostičky (jako dnešní cukr) lisovaného šumivého prášku.

Největší zážitek byl při tření o jazyk, který byl do krve rozedřený a pusa plná pěny. V dnešní době, kdy sladká lákadla téměř padají z regálů a potomci našich potomků se mezi nimi sotva koulejí, přestávám mít o nabídce přehled.


Jídlo je nejen potřeba k životu, ale také požitek, pro některé jedince dokonce životní náplň, které podřizují veškeré počínání. Ne nadarmo čteme v odborných časopisech, že spějeme k národu tlouštíků! Mílovými kroky... A kultura stolování? Vesměs naprosto neznámý pojem pro milovníky tzv. rychlých občerstvení, jako jsou McDonald´s, KFC a jiné. Na plastovém stole, ruce ponořené do papírových kornoutů, cosi indiferentního, zamaskované do sladké a teplé žemle, kelímek s přeslazeným nápojem, na který by byla pyšná i Spolana Neratovice. Až srdce estéta zapláče a Dr. Guth - Jarkovský se obrací v hrobě.

Zkuste, čas od času, prostřít úhlednou tabuli, chce to jen trochu fantazie, jak naaranžovat ubrus, talíře, sklenky a příbory. Nezaškodí ani další stolní dekorace. A když úhledně naservírujete oblíbenou krmi, zjistíte, že je důležitý i tento vizuální zážitek, který připravuje strávníky na ten hlavní, chuťový. Není to zas tolik práce a jistě to udělá radost nejen Vám, ale i vašim blízkým. A život se přece skládá z drobných radostí.

Ať jich máte vždy dost a dost Vám ze srdce přeje Vaše Marc