Padesát let Porty si zaslouží vydat pořádné cédéčko. Máme natočeno, máme vybrané kapely a pěkné písničky, kterých je třicet jedna, a máme i navrženou obálku… Shodli jsme se, že 2CD bude dost krásný dárek pro všechny, kteří na Portě byli nebo budou a mají tuhle muziku rádi…

Bude to tedy 31 písniček vítězů Port z celé její historie, kteří vystoupili loni na 50. ročníku v Lesním divadle, aby uctili toto slavné jubileum. Všichni účastníci se vzdali honorářů z CD ve prospěch Porty, ale i tak se neobejdeme bez pomoci přátel Porty a hudby folk a country. CD potřebuje ještě několik důležitých věcí, aby mohla být učiněna ta závěrečná vydavatelská tečka. Smíchat, zmasterovat, vytisknout obálky, vylisovat, zabalit a taky pořádně pokřtít 2CD Porta slaví 50. Kolem alba je tedy potřeba udělat víc práce než malé množství.

Rádi bychom toto jubilejní CD představili, ještě než zazní první tóny Vlajky ročníku 2017. Veškeré nahrávky jsou z Lesního divadla 2016 a album tedy představí všechny významné vítěze Porty z let dávno minulých i těch současných. Tady jsou: Zelenáči, Kamelot, Lístek, Wabi Daněk, Blanket, Epydemye, Žalman a spol., Samson, Trapas, COP, Marien, Martin Rous, Robert Křesťan, Přístav, Pacifik, Nová sekce, AG Flek, V. K. Tomáško, Přelet M.S., Jak je neznáte, New Rangers, Nezmaři, Švédova trojka, Strašlivá podívaná, Taxmeni a Spirituál kvintet! A k tomu ještě malý sympatický dodatek. Jsou to vedle vítěze 2016 Rendez-fou i ocenění interpreti Porty z druhého a třetího místa, jak už bývá na CD Porty zvykem. Tedy Michale Willie Sedláček a Disneyband.

Několik CD od roku 2008 Porta vydala. A právě proto, aby se mohlo ve vydávání pokračovat, vstupujeme s projektem do Hithit.cz, protože tradiční vydávání i takovýchto menších nákladů CD je dneska ekonomicky problém. Jsme ale přesvědčeni, že CD musí vzniknout. Mělo by spatřit světlo světa a udělat radost všem, kteří tuhle muziku milují. A to platí i pro samotné interprety a tvůrce alba. K vydání CD máme ještě jeden velký trumf! Dramaturgii Porty a partneru SAI se podařilo připravit s ČRO2 týdenní pořad o folk a country hudbě! Začne se sice až na podzim, ale znamená to, že i nové písničky folk a country budou znít na vlnách Českého rozhlasu. A tak i díky CD Porta slaví 50 bude z čeho hrát! Samozřejmě to platí pro další a nově vydané písničky našich českých interpretů. A to je ten velký trumf pro portovní muziku i pro její příznivce. 

Prosíme všechny, kteří mají rádi Portu a folk a country, pomozte nám s realizací tohoto jubilejního 2CD. Samozřejmě pro všechny, kteří toto CD podpoří, máme nejen slova díků a dárky, které vás, doufáme, potěší, ale i spoustu krásných zážitků ve společnosti Porty a jejích interpretů. 

Vše důležité pro podporu CD najdete na Hithit -  https://www.hithit.com/cs/project/3482/porta-slavi-50-a-vydava-2cd

Porta a vydavatelství Avik