Nejen písničkáři, ale i jedna kapela se představí publiku čtrnáctého olomouckého open mic, který se koná v úterý 5. dubna od 19 hodin v Divadle na cucky ve Wurmově ulici. Na hudebním večeru v komorním prostředí zahrají Acoustic Fields, Jakub Šimanský a Eva Hrabalová.

Před mikrofon se může postavit i odvážlivec z obecenstva. „I méně známí hudebníci mají na akci příležitost představit svou tvorbu publiku, které rádo objevuje něco nového,“ řekl organizátor Open Mic na cucky Tomáš Krejčiřík.

Dubnový pořad otevře mladá písničkářka Eva Hrabalová, frontwoman indie-rockové skupiny Side Effect z Osvětiman. Na akci představí repertoár kapely v akustickém podání. „Zpívá anglicky. Při skládání ji inspirují zejména zážitky z cest, příběhy lidí a pohádky. Její láskou je i klasická kytara,“ prozradil dramaturg Open Mic na cucky Petr Šrajer. 

Dále vystoupí přerovský kytarista a folkový bard Jakub Šimanský, který mezi pásovou výrobou propadl starému americkému country. Na open mic zahraje skladby ze svého nedávno vydaného alba Face To Face Against American Primitivism In Eastern Europe Vol. 1. „Kromě kytary hraje taky na bicí v kapelách Unna a Baalzac. Jeho kytarová tvorba vám připomene například počiny Geoffa Fariny z Chicaga či jeho akustického dua The Last Kind Words,“ dodal Petr Šrajer.

Vrcholem večera bude koncertní set brněnské skupiny Acoustic Fields se zpěvačkou Terezou Kopeckou v čele. Kapela vznikla v roce 2014 jako akustická varianta trip-hopové brněnské kapely Narcotic Fields, již mnozí označují jako české Massive Attack. Acoustic Fields za své působení hráli například na festivalu pouličních divadel Divadelní Kontejner či festivalu Hustoles. Loni zvítězili v brněnském kole soutěže Porta a zúčastnili se tak hlavní Porty v Řevnicích. 

Večery open mic nabízí možnost zahrát si, inspirovat se a potkat přátele. Vstupné na olomoucký pořad je dobrovolné, do klobouku může přispět každý podle uvážení. 

Open mic je pravidelné a otevřené setkávání písničkářů, kteří mají možnost představit svou autorskou tvorbu. Formát je inspirovaný newyorskou scénou v Greenwich Village v šedesátých letech minulého století, jíž si prošli například uznávaní písničkáři Bob Dylan nebo Paul Simon. 

Tomáš Krejčiřík, organizátor olomouckého Open Mic na cucky

{vembed Y=hbByIo7KEu0}

{gallery}Open Mic 5. 4.{/gallery}

Foto: archiv hudebníků