Rovnou tři zkušení písničkáři se publiku představí během třináctého olomouckého open mic, který se koná v úterý 1. března od 19 hodin v Divadle na cucky ve Wurmově ulici. Na hudebním večeru zahrají Tomáš J Holý, Petra Göbelová a Tom Oakland.

V komorním prostředí se představí mistr perkusivní kytary Tomáš J Holý, mladá písničkářka Petra Göbelová a folkový bard Tom Oakland. Před mikrofon se ale může postavit i odvážlivec z obecenstva. „I méně známí hudebníci mají na akci příležitost představit svou tvorbu publiku, které rádo objevuje něco nového,“ řekl organizátor Open Mic na cucky Tomáš Krejčiřík.

Březnový pořad otevře česko-anglický písničkář Tom Oakland, který se usadil v Olomouci a zhudebňuje básně plné zamyšlených příběhů, emocí a nálad. „Sám svou hudbu charakterizuje jako anglický folk rock vesměs o lásce a někdy o plyšácích. Kromě sólových vystoupení ho můžeme vídat také s Ukulele Orchestra jako Brno,“ prozradil dramaturg Open Mic na cucky Petr Šrajer. 

Dále vystoupí ostravská hudebnice Petra Göbelová, jež předloni vydala své debutové album Normální žena. Posluchači ji mohou znát z některých koncertů Tomáše Kluse či skupiny Chinaski, kde se představila v roli předskokanky. „Umí také na klavír a bicí, ale na open mic zahraje jen na kytaru. Zajímavostí je, že se v roce 2012 stala finalistkou pěvecké soutěže Czechtalent ve Zlíně,“ dodal Petr Šrajer.

Vrcholem večera bude vystoupení pětadvacetiletého pražského kytaristy Tomáše J Holého, který na svůj nástroj hraje perkusivním způsobem a zvuk upravuje pomocí různých efektů. Člověk si ani nevšimne, že celé jeho vystoupení je čistě instrumentální. Tomáš odehrál více než 300 koncertů v ČR, Slovensku, Rakousku, Polsku, Německu a Anglii. Nedávno vydal EP Refuge. „Kytaru nerozeznívám klasickým způsobem. Styl hraní se dá nazvat perkusivní akustická kytara. V podstatě do nástroje bouchám a drnkám, takže si sám zastanu bicí, basu i hlavní melodii. Tento způsob hry naskýtá naprostou svobodu ve vyjádření,“ představil svůj styl Tomáš J Holý.

Večery open mic nabízí možnost zahrát si, inspirovat se a potkat přátele. Vstupné na olomoucký pořad je dobrovolné, do klobouku může přispět každý podle uvážení. 

Více o open mic v Česku, Slovensku a střední Evropě je uvedeno na internetové stránce: http://openmic.eu/

Tomáš Krejčiřík, organizátor olomouckého Open Mic na cucky

Foto: Helen Milfajtová (Petra Göbelová) a archiv Tomáše J Holého