Jano Svetlan Majerčík

Až možná k neuvěření, v tomhle velkém a rychlém světě, ale je tomu tak. Ostrava se opět rozezněla v duchu písničkářství a autorské tvorby. Dubnový ostravský open mic Na Pódiu se konal již po čtyřiadvacáté, jak už je tomu zvykem, první sobotu v měsíci. Inspirativně, osobitě v příjemném prostředí čajovny Rashmi.

 

Večer se nesl v duchu pohody, napříč žánry. Open mic je častokrát otázkou dramaturgické improvizace, a tak i já jsem si po delší době, a milerád, dal svých pět písní. Vybral jsem ty, které ještě nespatřily světlo světa živého koncertu a stal jsem se otvírákem. A publikum ostravské, jako vždy vděčné a pozorné. Jako druhý vystoupil Daniel Cabák, mladý ostravský písničkář, jež se rozhodl představit své autorské písně poté, co open mic párkrát navštívil jakožto divák. Kytara to protentokráte nebyla, Dan se doprovází na klávesy, které nesl bez obalu přes půlku Ostravy.

To že se i na open micu čas od času musí přitvrdit je samo sebou. Olomoucká rocková formace April The First vyrazila na menší šňůru s akustickou úpravou svých písní. Zastavili se i v Ostravě. Uskupení kolem frontmana Davida Janíka potvrdilo, že open mic je v pravdě projektem ryze multižánrovým.

Po celý večer nebylo o energii na jevišti nouze. Jano Svetlan Majerčík to jen a jen potvrdil. Tento slovenský písničkář, host dubnového večera, učaroval, rozesmál, mnohé inspiroval a vnesl zvláštní klid. Charisma, čistá duše, vytříbená kytara, ovlivnění lidovou písničkou, to vše bylo součástí závěrečného koncertu. Troufnu si říci, nejlepšího koncertu toho večera v celé Ostravě. A tak se nesl dubnový Na Pódiu Open Mic Ostrava. A květen? Ano, po pětadvacáté ve zdánlivě černé Ostravě, 2.5.2015 od 19 hod., čajovna Rashmi. Hlavním hostem bude písničkář Honza Jícha, vystoupí také ostravská improvizační divadla (ODVAZ a All Imp) a opavské duo V kapse myš. Tak se stavte!