Písničkář Jiří Smrž vystoupí v rámci cyklu Open MicČerstvý držitel Anděla zazpívá začátkem dubna v Praze a v Brně. Písecký hudebník Jiří Smrž představí své nedávno oceněné album Kořeny v rámci písničkářského cyklu Open Mic, který se koná v úterý 1. dubna v brněnském Café Práh a ve středu 2. dubna v pražské Kavárně Potrvá.

V Brně by měl hrát sólo, v Praze ho budou doprovázet kytarista a producent Jiří Kovář a houslista Ben Lovett.

„Druhým, místním hostem bude všestranný hudebník a filmař Tomáš Háček, který absolvoval ve Zlíně filmem Návrat do červeného města,“ zve brněnský koordinátor Ondřej Machát. „Dále již máme na programu čtyři další, předem se přihlásivší účastníky. Navíc může ovšem vystoupit kdokoli z příchozích, a tam samozřejmě ani my sami netušíme, co nás čeká.“

Open Mic vznikl před sedmi letech v Praze, kde se nyní koná každou první středu v měsíci v Kavárně POTRVÁ (Srbská 2, metro A Hradčanská). V roce 2011 pak byla založena sesterská scéna také v brněnském Café Práh (Ve Vaňkovce 1); termíny jsou zde zpravidla o den dříve, v první úterý v měsíci. Vstupné dobrovolné. Začátek v 19 hodin.

„Snažíme se, aby byl program co nejpestřejší a v širokém slova smyslu otevřený. Filosofie otevřené scény je zachována, večery mají ale zároveň jasně stavěnou dramaturgii,“ vysvětluje zakladatel Open Micu Jan Řepka. „Jistou zárukou kvality je pak hlavní host, který hraje zpravidla na závěr a trochu déle než ostatní. Jiří Smrž byl naším hostem poprvé už před pěti lety, nyní se vrací se zbrusu novým albem a dokonce s českou Grammy v kapse. Kdo ho nezná, měl by poznat.“

V programu Open Micu se představilo již více než 400 různých autorů. Pozvání přijalo mnoho významných osobností (Ivan Hlas, Jiří Tichota, Vladimír Merta, Longital, Feng-yün Song); vedle nich ovšem hráli (a kdykoli mohou zahrát) jejich více či méně nadějní nástupci: mezi jinými Xindl X, Martin Rous, Jana Šteflíčková, Zuzana Mikulcová, Jan Žamboch nebo Martina Trchová.

Podstatu akce vystihuje ve zkratce její spoluzakladatel, překladatel a publicista Michal Bystrov: „Open Mic prostě a jednoduše propojuje lidi, nechává je, aby se inspirovali navzájem, a svým neúnavným snažením ovlivňuje jak ty, kdo začínají, tak ty, kteří už mají leccos za sebou.“

Open Mic se koná za podpory Městské části Praha 6, Nadace Život umělce a Svazu autorů a interpretů. Zájemci z řad písničkářů i posluchačů najdou podrobné informace na internetových stránkách www.openmic.eu.

Jan Řepka & Ondřej Machát
www.openmic.eu


Jiří Smrž

Letos šedesátiletý písecký písničkář Jiří Smrž se na české folkové scéně pohybuje už od 70. let. Začínal ve skupině Zvoníci, později hrál ve dvojici s Jiřím Kovářem a v 80. letech pak spolupracoval s Minnesengry a s jihočeskou bluegrassovou skupinou Sem tam.

Jako sólový písničkář se na scéně objevuje teprve po roce 2000. Od té doby však vydal tři samostatná alba, z nichž dvě (Poslední láska, Ji-Ho 2005 a Kořeny, Galén 2013) dosáhla na nejvyšší ocenění Anděl.

Jiří Smrž napsal více než dvě stě písní. Krom toho je spoluautorem folkrockového oratoria Královna severních záseků (1993) a autorem básnické sbírky Eurydika v uhelném dole (2003).

V současnosti koncertuje Jiří Smrž nejčastěji ve dvojici s kytaristou Jiřím Kovářem, případně ještě s americkým houslistou Benem Lovettem. Každý Smržův koncert je ale velkou událostí, své hudební kariéře se totiž věnuje pouze ve volném čase a krom toho patří k těm, kteří se mnohem více soustředí na práci osamělou, tvůrčí než tu veřejnou, koncertní.

WEB: http://www.jirismrz.com