Pravé milovníky hudby nezastaví ani hustý déšť!

Celá dvacítka letních folkových festivalů v různých koutech ČR se letos zapojila do projektu Štafeta partnerských festivalů Porty 2024. Jedním z nich bylo i Třebsínské zvonění. Zde se potvrdilo, že milovníci kvalitní hudby nejsou z cukru a věrní fanoušci vydrží i to nejhorší počasí. V pátek 5. července 2024 proběhlo vše jak mělo i s finalistou Porty, Ve čtvrtek v pět, Wabi Daněk Tribute, Hoboes revival Alva, Nová sekce, Seth Mulder and Midnight Run, a Frýda Company. Sobotní koncerty odstartovali Šolc Boys, následovali Jana P.S., Hřích, a X-Tet.

Krásné melodické písničky následně spustili Vokobere a přidal se Ivo Jahelka. Nad Romanem Horkým a jeho Kamelotem už se ale začala nad Třebsínem stahovat bouřková mračna. Mnozí asi očekávali konec zábavy, ale ne v Třebsíně! Mnozí návštěvníci po Kamelotu vytáhli pláštěnky a deštníky, za což bylo nezdolné publikum odměněno Pacifikem i Taxmeny. Na závěr celého festivalu zůstali v hustém dešti jen ti nejstatečnější. Ti si však vychutnali countryový dešťivý koncert s Tomtones – Tomášova kapela, na který se jen tak nezapomíná. Nevadilo jim ani to, že někteří měli mokré boty i promočené oblečení. Kdo by se o to staral! Potleskem i svým zpěvem podporovali vystupující na pódiu. Hudba zněla dál a atmosféra byla skvělá s každou kapkou deště. Stateční návštěvníci dokázali, že skutečná láska k hudbě překoná jakékoli překážky. Byli jste tam? Podělte se o své zážitky! A pokud ne, nenechte si příště ujít tuhle jedinečnou atmosféru. Protože Třebsínské zvonění není jen festival - je to zkouška nepohodlí s vášní pro hudbu. Navíc má i skvělé pokračování, a tím jsou slavné Trampské Pikovice. Své brány i náruč otevřou divákům 21. září 2024. Stopař ePortýra požádal Tomáše Tichého, pořadatele obou festivalů o jeho pohled.

 

Ahoj Tomáši prozraď nám tajemství, jak si udržet návštěvníky v dobré náladě i v takové nepřízni počasí jaké letos postihlo Třebsínské zvonění?

Je důležité návštěvníkům nabídnout něco navíc, něco, co by je zaujalo a kvůli čemu jsou ochotni i zariskovat špatné počasí. Letos to byla výstava Jaroslava Foglara s focením u jeho rodného domu a tvorby Marko Čermáka. Byla to největší taková výstava pod širým nebem, která má pokračování na Trampských Pikovicích. Příští rok nás zase čeká něco jiného.

 

Překvapila Tě nějaká kapela svým vystoupením a čím?

Když jsme vyhlašovali ON-line předkolo zvítězila kapela Jana P.S. Už tenkrát se nám moc líbila, a proto jsme byli moc rádi, že kapela vyhrála. V sobotu na začátku to skvěle rozpálili a nám se potvrdilo, že jsou skvělí. V pátek zahrála kapela Ve čtvrtek v pět, kterou už znám z Porty dlouho. Ta se umístila na druhém místě a tady se ukázalo, že kapela je na velkém pódiu, mezi profesionály jako doma a to bylo moc fajn. Kapela Hřích byla také skvělá. Každý ví, že dramaturgie pořadu je velice důležitá pro úspěch celého festivalu, většinou to bývá tak, že na začátku jsou ti slabší – začínající a po nich nastupují starší, známější a ostřílenější. V letošním roce se tyto rozdíly smazaly hned na začátku – všichni byli skvělí. Byla to radost jak pro diváky, tak pro nás pořadatele. Všechny kapely, které jsem zmínil, mají podle mého názoru před sebou báječnou budoucnost.  Těším se na další Portu a na všechny její diváky.

 

Štafeta Partnerských festivalů Porty 2024, do které ses přihlásil se dvěma tvými festivaly, Třebsínským Zvoněním a Trampskými Pikovicemi je už za půlkou. Jaký z toho máš zatím celkový dojem? Myslíš, že to pomůže s podporou folku, bluegrassu a country muziky?

Určitě ano, jakýkoliv takový počin je dobrý, několikrát jsme to s Jirkou Vondráčkem konzultovali a shodli se na tom, že si mladé, začínající a perspektivní kapely zaslouží podporu, aby se rychleji dostali do podvědomí obecenstva. Tyto kapely budou nositelé folkového a country poselství a povede-li se to, přispějí k lepší viditelnosti této hudby v médiích a následně v podvědomí diváků. Tyto kapely zároveň budou určovat směr mladým a začínajícím kapelám, ty aspoň uvidí, že jejich konání má nějaký smysl.

 

Tomáši, jak pokračují přípravy na Trampské Pikovice, které budou v sobotu 21. září 2024? Nech nás nahlédnout do zákulisí a pověz, na co se mohou diváci letos těšit?

Jen v krátkosti, se mohou návštěvníci festivalu těšit na krásné zážitky. A to jak hudební - vystoupí např. Štěpán Rak s Matějem, Schovanky, Taxmeni, vítězka letošní Porty Alishi, Jindra Kejak, Paběrky Marko Čermáka, Mandala, Sekvoj, Antikvartet, Epydemye a hlavní hvězda pořadu Žalman a spol. a další. Dále tam bude již kultovní sportovní soutěž Železný tramp, Air softová střelnice, a mnoho dalšího. Bude také výstava Jaroslava Foglara vč. jeho rodného domu a taky  výstava Marko Čermáka a jeho tvorby. V posledních dnech jsme navíc avizovali soutěž v malování trampských placek. Výherci dostanou hodnotné dary a výtěžek z prodeje placek půjde na podporu společnosti Pomocná tlapka – pejskové pomáhající nemohoucím. Více informací máme na www.trampskepikovice.cz. Nezapomínáme ani na děti, pro ně máme rýžování zlata a pro ty nejmenší skákací hrad. Stodůlečtí skauti budou učit, jak se chovat v přírodě atd. Prostě spousta krásných zážitků, které zůstanou v paměti návštěvníkům do dalšího ročníku v roce 2025. Na festival je možné přijet již v pátek, bude se hrát na mnoha místech, dokonce je možné si zařídit i stanování přímo v areálu. Těch míst není moc, tak musí být zájemci rychlí. Co je strašně důležité, podařilo nám posilnit poslední vlakový spoj do Prahy, takže diváci mohou v klidu dokoukat poslední kapelu a pak vyrazit na vlak, který pojede ve 23:30.   

 

Jakou radu bys dal začínajícím pořadatelům festivalů? Máš nějakou svou moudrost a inspiraci pro další nadšence, aby se nebáli jít za svými sny?

Pevné nervy a dostatečně velké srdce, protože ne vždy to jde tak, jak by si člověk představoval. 

 

Představ si, že bys mohl přilákat na svůj festival hvězdy současné folk, bluegrass a country scény bez astronomických nákladů. Jak by to pak vypadalo?

Udělal bych z festivalu kulturní léto, mám v hlavě velké věci, ale na ně člověk potřebuje dobré místo, dobrý tým, podporu obce či města a hlavně dostatek prostředků. Věřím, že se to někdy povede.

 

Za rozhovor děkuje, klidné léto a příjemné zážitky na kulturních akcích, patřících do Štafety partnerských festivalů Porty 2024 přeje

Stopař ePortýra Roman Roček