Tentokrát milovníky kvalitní a pohodové hudby přivítá Pardubický kraj. Štafeta partnerských festivalů Porty 2024 zamíří na tradiční festival folkové, trampské a country hudby Újezdské babí léto, které otevře své brány i srdce ve dnech 16. a 17. srpna 2024. Za vznikem a úspěchem tohoto letního hudební festivalu stojí člověk, při vyslovení jehož jména nerozlučně spjatým s Portou, se všem jistě vybaví jeho neopakovatelný úsměv a pozitivní přístup k životu. A jeho jedním hlavním organizátorem není nikdo jiný než Jan Jack Švec!

Ahoj Jacku, pokud si vzpomínám dobře, letos pořádáš již 31. ročník festivalu. Na jeho pódiu se již za tu dobu vystřídala pěkná řádka skvělých hudebních těles i jednotlivců. Řada z nich prošla nebo měla co do činění s Portou. Říká se, že každý kdo jí prošel a zahrál si na finálovém pódiu nebo jí navštívil jako divák, má Portu hluboko vrytou pod kůží. Co je pro Tebe Porta a sleduješ stále nové talenty?

Ano, letos je to již 31. ročník, ale okolo tohoto festivalu se točím již 33 let, protože v roce 1992 jsme již pořádali 0. ročník, který vše začal. Tento festival je mé nejstarší dítě, jak to rád říkám. Pokud Vám nevychází počty do 33, tak v roce 2020 jsme museli festival vynechat, protože nám ho zakázal covid -19.

Já a Porta. Od mých starších kamarádů jsem měl informace o Portě ještě v dobách socialismu, kdy lidé navštěvující tento festival bývali často kontrolování tajnými členy STB různě na vlakových stanicích. Mé osobní velké setkání bylo v roce 1994, kdy jsem se dostal do pořadatelského týmu Porty díky Láďovi Plívovi ze skupiny Varianta, který byl činnou svitavskou osobností v tomto hudebním žánru. Tehdy byl předsedou Petr „Balík“ Vohnout. O rok později jsem se zúčastnil Porta 1995, která se vrátila do Plzně na Výstaviště. V tomto roce se stal předsedou Petr „Merlin“ Stuchlík. Mnoho kamarádů z Porty přijelo i k nám na náš festival pomoci nám pořádat. Po zvolení Pepy „Tornáda“ Pecla jsme byli zapojení do skupiny festivalů Folk a country Léto s kozlem.

Mnoho let nám jako naši pořadatelé pomáhali Merlin s Balíkem a do současné doby k nám jezdí třeba Rumcajz – Pepa Skácel. Dlouhá léta dáváme možnost vystoupit vítězům Porty i na našem festivalu. Současnou komunikaci převážně s Jirkou Vondráčkem provádí Jirka Malý, proto by bylo lepší se na tyto věci zeptat jeho. Nyní jsem si všiml, že moje spolupráce s Portou již přesáhla 30 let, to je strašné, jak to vše letí, ale krásné vzpomínky stále zůstávají.

 

Na scéně vašeho festivalu vystoupí i letošní vítězka Porty Alishi. Měl jsi možnost ji vidět a slyšet, třeba na webu Porty ? A jak přijímají diváci festivalu ty zatím méně známé interprety nebo skupiny ?  

Alishi, abych se přiznal, jsem vůbec neznal. Toto jméno jsem slyšel poprvé, když jsem zaslechl vítěze letošní Porty 2024. Naši festivaloví diváci jsou skvělí, protože si tyto pro nás nováčky rádi poslechnou a skvěle zhodnotí. Je totiž spousta kapel, co vzešli z vítězů Porty, kteří u nás již opakovaně několikrát vystoupili.

 

Na pódiu se ale vystřídá také spousta úžasných muzikantů i lidí. Prozraď na koho se mohou diváci těšit. 

Letos se k nám opět vrací Tomáš Klus s Jirkou Kučerovským, který zde byl v roce 2018 a velice se mu líbili naši návštěvníci, kterým udělal skvělou show, proto jsme se v letošním roce s ním opět bez problémů domluvili na vystoupení.

V pátečním programu vystoupí Tomáš Kočko & orchestr. Bude to technicky náročnější, ale máme skvělý tým pořadatelů a hlavně šikovného Láďu zvukaře, tím si myslím, že vše dopadne dobře. Přijede Honza Nedvěd ml. s Příbuznými, kteří na našem festivalu Újezdské babí léto již v roce 1993 vystoupili s několika písněmi, které si chvíli před tím ozkoušeli u fotbalové brány na hřišti, které je v blízkosti areálu festivalu. Tehdy vystoupili jako Hanka a její Nedvědi. To ještě v té době hráli ve skupině Pražce, která byla součástí programu našeho festivalu. Skupina Epydemye je naše téměř domácí, protože to bylo jedno z jejich prvních velkých vystoupení na festivalech a také pár let po té zde Lucka potkala svého nynějšího muže a současného člena kapely. Vystupovali zde, i když byla Lucka těhotná i později s malými dětmi v zákulisí. Dále vystoupí Lenka Slabá se skupinou Triolla, Dáváme šanci i novým talentům, kteří vyhrají Talent Country radia. V letošním roce vyhrál Tomáš Bartoušek & Paralela. Představí se i kapela Alfasrnec, která vyhrála tuto soutěž v roce 2022 a letos se k nám vrací. Novým měně známým kapelám dáváme šanci přes náš konkurz Újezdského babího léta, který letos vyhrála skupina Faux pase FONET.

Stálicí našeho festivalu je náš Pavel Žalman Lohonka se svým spolem. Na našem festivalu vystupuje každý rok, pouze vynechal 1992, 1993 a 2013. Tím se dopočítáme, že to letos bude po 29. Poslechnout si budete moci i kapelu Lokálka, která letos slaví 50 let a jejím bývalým členem byl Vašek Souček, náš bývalý dlouholetý druhý moderátor. Lokálka má několik členů i v kapele Pouta, která u nás oslaví 20 let společného hraní.

Nesmím zapomenout na Pavlínu Jíšovou, folkovou legendu, která vystoupí se svou dcerou a její manželem Adélou a Oldou Bohadlo.

 

Jacku, můžeš představit ty skvělé lidi, kteří připravují Újezdské babí léto? Vím, že tam máš i skvělou moderátorskou dvojici, která návštěvníky provede hudebním programem.

Pořádání festivalu se neobejde bez lidí, kteří pomáhají při přípravných jednáních. Velký díl práce pro festival udělá i starosta obce. Za historii festivalu máme v tuto dobu již třetího, ale se všemi vždy byla skvělá spolupráce. Starosta a obecní zastupitelstvo jsou velice důležití hlavně z důvodu místních omezení a podpory, bez ní by festival nemohl probíhat tak, jak probíhá.

Samozřejmě nesmím opomenout naše pořadatele, kteří se na festival sjedou z různých koutů naší republiky. V současné době do týmu vstupuje již 3. generace pořadatelů z některých rodin. Pořadatelé pomáhají dobrovolně, v rámci své dovolené. A je i několik členů, kteří nás již navždy opustili.

Musím poděkovat za spolupráci spolkům, se kterými spolupracujeme, a to jsou Sbor dobrovolných hasičů, Sokol a skauti. Se skauty jsme festival začínali. Sbor dobrovolných hasičů nám pronajímá prostor včetně zázemí. Sokol zajišťuje parkování a chod a klidný průběh v kempu na koupališti. O občerstvení návštěvníků a všech účastníků stará již 30 let Pavel Jarmer se svými kamarády.

Moderování festivalu má na starosti od prvního ročníku spolupořadatel Jirka Malý. Dlouhá léta s ním moderoval Wabi Daněk - trampská legenda. V posledních letech Wabiho nahradil Václav Souček a v současné době na pódiu po boku Jirky Malého spolumoderuje Pavlína Jíšová.

 

Novinkou Újezdského babího léta je zapojení do Štafety partnerských festivalů Porty 2024, kde je letos 20 festivalů. Myslíš, že to pomůže s podporou folk, bluegrass a country muziky?

Byl bych rád, kdyby tato myšlenka Štafety partnerských festivalů Porty opravdu pomohla podpoře folku, blugrassu i country hudby. Vždyť je to krásná hudba, která pomáhá spojovat lidi napříč všemi generacemi a dokáže sklidňovat situace i prostředí.

Tato hudba je součástí jednoho ze zdánlivě „úzkých“ kulturních žánrů, který je na naší hudební scéně. „Úzkých“ jsem raději dal do uvozovek, protože návštěvníci mohou zjistit, že tento styl hudby může mít i dosti blízko k jazzu nebo i rocku. Proto každá podpora tohoto druhu je správná a potřebná.

 

O lidech, kteří mají rádi trampskou, country a folk muziku se ví, že nejsou z cukru. Milovníci této hudby mají vždy velká srdce. Dokážou také čelit nepřízni počasí a vychutnat si neopakovatelné zážitky živé hudby i za silného deště. Poslouchají, pobrukují si, zpívají a tleskají těm, kdo jim dávají radost a pohodu z pódia. Samozřejmě přeji Tobě, lidem, kteří festival zajišťují a připravují i divákům příjemné počasí, ale to nezaručí nikdo. Co říkáš na letošní rozmary počasí? 

Souhlasím s tím, že naši návštěvníci jsou skvělí a že nejsou z cukru. To jsme si v té naší dlouhé historii již několikrát ověřili. A vzhledem k rozmarům přírody, co říci. Jak se chováme k přírodě, tak se ona chová k nám. Naše společnost stale vykládá, co je třeba dělat pro zlepšení přírodního prostředí, ale vše vždy ovládnou jenom peníze a vše dobré se změní ve velký byznys. Jedna z posledních těchto myšlenek je i elektromobilita. Prý nulový dopad pro přírodu, ale nikdo nezapočítá do té nuly vydrancovanou zemi pro různé horniny a produkty, které jsou potřebné na výrobu baterií a to ani nedomýšlet, kde a jak by se vyráběla elektřina potřebná k dobíjení těchto akumulátorů. Raději pryč od tohoto tématu.

 

Nemohu v žádném, případě zapomenout ani na ty, bez jejich přispění by festivalový program nebyl bohatý, tedy na sponzory.

Samozřejmě nedílnou součástí festivalu jsou sponzoři, kteří jsou ochotni finančně pomoci při konání tak velké a finančně náročné akce. Tímto bych chtěl velice poděkovat a smekám před nimi, jsou tak potřební a proto - važme si jich.

 

Za rozhovor děkuje, klidné léto a příjemné zážitky na kulturních akcích patřících do Štafety partnerských festivalů Porty 2024 přeje

Stopař ePortýra Roman Roček