Další zastávkou Štafety partnerských festivalů Porty 2024 bude Ústí nad Orlicí. Zde v pátek 9. a sobotu 10. srpna proběhne festival Janouškovo Ústí neboli Muzikanti v Cakli. Domnívám se, že mezi posluchači i milovníky pohodové hudby by se stěží našel někdo, kdo by o festivalu neslyšel nebo nebyl návštěvníkem alespoň jednoho z 38 ročníků. Přesto, můžeš, Slávku, představit těm, kdo tuto akci s vždy úžasnou atmosférou, skvělými nejen hudebními i divadelními výkony ještě neznají? A samozřejmě také ty, kdo za ním stojí?

Letos máme 39. ročník a myslím, že není mnoho tak starých festivalů. V půlce 80. let byla až móda dělat festivaly, které se jmenovaly Ozvěny Porty, z čehož plyne, odkud se to všechno vzalo. Prostě Porta – matka festivalů. Po vítězství na Portě v roce 1984 jsem byl osloven odborem kultury v Ústí nad Orlicí, mém rodišti, abych dramaturgicky připravil také takový festival, „když už teď ty muzikanty znáš.“ A v roce 1985 byl první ročník. Tehdy vznikly třeba i dodnes fungující Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou nebo v Telči.

Do revoluce festival pořádalo město, ale od roku 1990 jsem to už dělal ve vlastní režii, když to chtěli zabalit. Mnohokrát jsem prodělal, než jsem se to naučil dělat. A vždy za pomoci a přispění místních kamarádů - podnikatelů, později za podpory města i kraje. A hlavně za přispění pár lidiček, kteří tvořili nezbytný štáb a pomohli s tou praktickou částí události. V roce 2009 jsme festival po fotbalovém hřišti a plovárně přestěhovali do romantického areálu Cakle za městem u řeky Tichá Orlice a prodloužili jsme ho na dva dny, když se tu dá tábořit.

 

Letos se tvůj festival zapojil do Štafety partnerských festivalů Porty 2024.
Pořadatelé těchto festivalů si vybírají buď vítěze, nebo někoho z finalistů letošního ročníku. Podle čeho sis vybíral ty pro svůj festival? A kdo tedy bude tím, koho sis pozval?

Vždycky se snažím, aby náš festival byl žánrově pestrý, bude takový i letošní ročník. Ale převažují písničkáři. Měl jsem možnost vybírat i z pozice porotce hlavní soutěže Porty. A vybral jsem si nakonec vítězku letošního ročníku – písničkářku Alishi.



Cílem Štafety, je také vzájemná podpora zúčastněných festivalů.  Může to fungovat jako podpora folk a country scény?

Myslím, že je to dobrý nápad, určitě ho podporuju. I já jsem vzešel z Porty. A už mnoho let máme v programu vždycky někoho z celostátního nebo oblastního kola. A to, že se do té štafety zapojilo více festivalů, může celkově žánru pomoci.

 

Slávku, tys byl letos také v porotě 58. ročníku Porty. Jak se ti jevila úroveň účinkujících?

Ta úroveň je tradičně vysoká a někdy vítězové docela rychle stoupají vzhůru. Pravda, dříve to bylo ještě mnohem výraznější. Letos jsem kromě těch 14 účastníků finálové skupiny poslouchal i část tzv. semifinále a tam se mi někteří líbili i víc. A z těch semifinalistů, kde byla jiná porota, postoupil jen jeden do toho finálového počtu. A dost často se stane, že tento postoupivší se dostane vysoko, je třeba i vítězem, letos to byla skupina Rooster Riders, skvělý bluegrass, skončili celkově druzí. Takže trochu pochybuju o tomhle systému. Asi bych semifinále zrušil a dal ho dohromady s finálovým kolem a jen jednu, trochu širší porotu. A na druhé scéně nechat jen recitály.

 

V roce 1984 jsi v Plzni spolu s Lubošem Vondrákem vyhrál interpretační Portu a o rok později jsi si z lochotínské scény odnesl Portu autorskou. Vzpomeneš si občas na tu slávu?

Aby ne. Odtud vzniklo i to, že jsem mohl odejít ze školství a jít na „volnou nohu“, jak se tehdy říkalo, a že se coby autor a písničkář dodnes živím. Tehdy byl díky Portě tak úžasný zájem, že jsme třeba za rok 1985 v Čechách a na Slovensku hráli 235x.

 

Jaká byla letošní příprava festivalu a na koho se mohou diváci a návštěvníci Janouškova Ústí těšit? 

Příprava je vždycky hrozně náročná a unavující, ale musí se to všechno stihnout nachystat. Letos mezi hvězdy patří třeba Robert Křesťan a Druhá tráva nebo Ivo Jahelka. Z těch dávných bardů kromě nás ještě třeba Petr Rímský. Z novějších tu bude Isara, Loes van Schaijk, Jan Řepka a další. Podrobný program a vstupenky lze najít na www.janouskovousti.cz.

 

Za rozhovor děkuje, klidné léto a příjemné zážitky na kulturních akcích, patřících do Štafety partnerských festivalů Porty 2024 přeje

Stopař ePortýra Roman Roček