Po dvou letech se opět roztočila kola festivalu, který se 24 let nazývá Žalmanův Folkový Kyjov. Na minutu přesně ho odstartovala kapela Epydemye, která, jak uvedla moderátorka Martina Hrbková, má vašeho (našeho) Anděla. Epydemyi nemusíme dnešnímu folkovému publiku představovat. Epýci byli přivítáni bouřlivým potleskem a rozjeli festival jaksepatří. Ve výborně poskládaném repertoáru nechyběly hitovky Skočil jsem do tmy, Trumpeta, Dík tvoje máma a mnoho dalších. Profesionální vystoupení korunovali přídavkem Nikdy neříkej nikdy a Tři králové. Lepší otvírák festivalu opravdu nemohl David Němeček (spoluorganizátor a dramaturg) zvolit.

 

Ze 3/4 zaplněné letní kino v Kyjově začalo netrpělivě vyhlížet Trapery, první kapelu Roberta Křesťana založenou před 50 lety. Během přestavby se poděkovalo Městskému kulturnímu středisku (hlavnímu pořadateli akce), bez kterého by festival prostě nebyl. Zavzpomínalo se na přátele spjaté s festivalem a to konkrétně na Vaška Součka nebo Šárku Linhárkovou. kterým diváci poslali potlesk do nebe.

Trapeři začali klasickým bluegrassem provázeným nezvykle vtipným Robertem Křesťanem a jeho uvolněnou druhou tvář ocenili diváci smíchem i nadšeným potleskem. Zvony nesmrtelných, tak by se dal nazvat program Traperů, který bavil po celou dobu.

 

Múza odstartovala set Pavla Lohonky Žalmana, který je patronem celého festivalu.

Již zcela zaplněné hlediště začalo od prvního taktu zpívat a nepřestalo až do konce. V Jantarové zemi, kde Nikdo se nesmál kromě Venkovanky. Takto bych mohl pokračovat až do konce, ale i skvělé vystoupení má svůj konec a vůně Tymiánu byla krásnou tečkou za vystoupením Pavla Lohonky Žalmana. Všechno krásné je po zásluze oceněno a nebylo tomu jinak ani v Kyjově a Pavel a jeho spol. byli přídavkem Vyhnáni z Ráje.

 

Pomyslný vrchol celého večera se pomalu začal chystat a jednoduše řečeno i zvuková zkouška Druhé trávy je pro mnohé zážitek. V neuvěřitelné formě rozjela Druhá tráva svoje vystoupení a Robert Křesťan svým pevným hlasem zježil nejeden chlup. Nemá cenu psát o kvalitách kapely, ale rozhodně stojí za zmínku brilantní zvuk od Chrise Schuta, který podtrhuje světový formát Druhé trávy.

 

Po krátké přestavbě se pustila dvaapadesatiletá legenda, kapela Poutníci do svého hodinového vystoupení. Známé staré poutnické hity z básnického bloku Roberta Křesťana v podání Poutníků potěšilo nejedno staromilecké srdce. Vtipným a jako vždy perfektně připraveným moderováním Jiřího Karase Poly prošli Poutníci až nakonec své cesty, kde si diváci opět vynutili pár kroků navíc v podobě přídavku.

 

Co dodat? MKS Kyjov s nadhledem zvládlo navázat tam, kde František Linhárek před dvěma lety, díky zákazům, skončil. Do příštích ročníků stačí zkrátit čekací dobu na občerstvení pro diváky a nepodcenit návštěvnost folkových festivalů. Popřát Davidu Němečkovi stále šťastnou ruku při skládání dramaturgie. Vám divákům poděkovat za skvělou atmosféru a přát si Vaši náklonnost i v dalších letech. No a těm co nebyli, možná pomůže těchto pár řádků k rozhodnutí navštívit budoucí ročník Žalmanova Folkového Kyjova.

 

-Aleš Hrbek-

 

foto: Vladimír Béďa Halm