Když má třicet roků člověk, obvykle říkáme, že se začíná blížit do nejlepších let. To u festivalů, hudebních soutěží a projektů podobného druhu je to jinak. Sice také slavíme jejich narozeniny, ovšem platí zde, že „v nejlepších letech“ jsou už ti, kteří dokáží organizovat svůj hudební projekt více než čtvrtstoletí. Takže oněch vzpomínaných 30 let už je zde doba pro zkušené a úspěšné. Jistě, i tady existuje několik festivalů, přehlídek a projektů, které mají historii daleko delší, ale není jich zase tak mnoho. Tak třeba Portě je třiapadesát, Banjo Jamboree 49, Festivalu trampských písní v Horním Jelení  45, Jizerské notě čtyřicet a Prázdninám v Telči 39., Ale i letošních 30 let festivalu Okolo Třeboně je právem oslavováno jako uznávané jubileum.

Jistě tedy stojí za připomenutí i fakt, že letos probíhá a v září vyvrcholí kulatý 30. ročník Dětské Porty, mladší ratolesti té skoro dvakrát starší velké sestry. Ano, Dětská Porta, největší interpretační soutěž dětí v oblasti folk, country a podobných žánrů v ČR, organizovaná dětskou organizací Pionýr, vstupuje letos do výše zmiňované „takové krásné společnosti“. Je tedy logické, že organizátoři chtějí, přes současnou složitou coronavirovou situaci, uspořádat jubilejní ročník co nejlépe. Proto posunuli konání 30. republikového finále v Kroměříži na první víkend v září a na něm přidali, k finálovému klání nejlepších postupujících, slavnostní ocenění těm, kteří těch třicet roků vedli festival nejmladších muzikantů za ruku. Navíc chystají unikátní brožurku, v níž bude shrnuto oněch 30 let ze všech možných stran – od dat a míst konání, přes seznamy vítězů, až po zajímavosti z jednotlivých ročníků či jména známých zpěváků a skupin, kteří na finále postupně vystoupili či pomohli jako porotci. Dělají zkrátka vše pro to, aby se podařilo kulaté výročí co nejlépe oslavit a aby mohlo i letošních 42 finalistů, postoupivších z oblastních kol, soutěžit o speciální vitrážové kytarky. Doufejme tedy, že k nim bude příroda i pandemie vstřícná a letošní třicetiletá Dětská Porta se 4. září opravdu vydaří.

 

A pokud přesně nevíte, co Dětská Porta obnáší, zde je několik informací:

* Soutěž organizuje dětské sdružení Pionýr z.s. jako jednu z oblastí Pionýrského Sedmikvítku, projektu, který pomáhá dětem a mládeži trávit volný čas zajímavou volno časovou aktivitou.  

* Protože jde o soutěž pro děti, má - na rozdíl od festivalů pro dospělé - devět soutěžních kategorií, zaručujících, že spolu soupeří jen hudebníci porovnatelní. Rozděluje je věk, ale i počet muzikantů, výpomoc dospělých apod.

* Tak jako u velké Porty, i zde existují oblastní kola, z nichž porotci posílají ty nejlepší do republikového finále. Oblastní kola probíhají většinou ve všech krajích ČR.

* Postupující se pak sejdou na republikovém finále, kde se během společného víkendu utkají o 9 speciálních vitrážových kytarek - cen pro vítěze. Nechybí ani soutěž vlastních písniček, jejíž vítěz získá Autorskou Portu.

Jaký bude jubilejní 30. ročník: Bude se konat v sobotu 4.9., od 9.00 do cca 22.00 hod. ve dvoře Starého pivovaru v centru Kroměříže. Z 8 letošních oblastních kol (Praha, Beroun, Jablonec, Krumlov, Všetuly, Kroměříž a společně Hlubočky+Plzeň) postoupilo 127 soutěžících, kteří se představí ve 42 vystoupeních,  v 8 kategoriích. Do soutěže o Autorskou Portu je přihlášeno 23 písní. Moderuje Jana Štěpánová, zpěvačka skupiny Jamtour a Jiří Holoubek ze Spirituál Kvintetu. Porotu povede Miloš Keller z Country radia.