Útulný sálek restaurace U Boudů nedaleko od Prahy v Kolovratech se čím dál víc stává kultovním místem především trampské, folkové a country muziky. Poslední červnové pondělí tady pokřtila své první cédéčko skupina HRA, tedy Hoboes Revival Alva.

Už skutečnost, že slavná skupina Hoboes má svůj revival, by stála za obšírnější zmínku, ale k tomu zcela jistě bude ještě příležitost, protože způsob, kterým tato revivalová skupina přistoupila k muzikantskému odkazu bratří Ryvolů, je nádherný a kromě toho ryvolovky zcela určitě ovlivnily i písničky kmenových autorů skupiny.

Sluší se vyjmenovat muzikanty, kteří kromě tradičního hraní ryvolovek každou druhou středu v měsíci (kromě prázdnin) v hudebním klubu Alva, se sešli v jedné školní třídě a natočili cédéčko: kytaristé Richard Dick Zika, Martin Fous Černý a Radek Fox Kučera, kontrabasista Emil Pinďa Makal, bicista dr. Petr Balík Vohnout, zpěvák Oldřich Olda Dolejš a ještě si pozvali saxofonistu Michala Havránka.

Péčí Jiřího Černého (neplést s úžasným publicistou) se na stříbrný disk dostalo sedm ryvolovek a šest dalších písniček, které složili Dick Zika a Martin Černý.

Ke křtu patří kmotr nebo kmotři, a těmi se stala v první půlce večera čtveřice zvaná Podobni zvěři. Název si nemuseli vymýšlet, protože tenhle výraz byl v básni Gézy Včeličky, jehož dvě básně spojil kytarista a autor skupiny Fredy Schubert do jedné písně stejného názvu. Fredy byl navíc kamarád Wabiho Ryvoly a podílel se na několika Wabiho písničkách.

Podobni zvěři zanotovali řadu písniček s trampskou tématikou, hlasité „UMÍ!“ naplněného sálu dalo jasně najevo, že kmotři byli vybráni správně. Po přestávce se cédéčko pokřtilo jak jinak, než lahodným mokem Alva, a pak vystoupení Hoboes Revivalu velmi připomínalo atmosféru stejnojmenného hudebního klubu, neboť co chvíli zpíval celý sál, což jistě nikoho nepřekvapilo. K překvapení však došlo, protože Dick s Pinďou si našli jednoho z posluchačů uprostřed sálu, vytáhli ho na pódium, přitáhli piano, které bylo schované za oponou a za doprovodu klávesového virtuóza Kouti (občanským jménem Jana Kouteckého) vystřihli za ovací sálu ryvolovku Tunel jménem čas. Na závěr křestního koncertu se spojil Hoboes Revival Alva s Podobni zvěři a vystřihli Mikiho píseň Co zbejvá, kterou složil mladší brácha staršímu k jeho padesátinám, ale nestačil ani jeden přídavek, koncert zakončil až ten třetí.

Foto: Jiří Břicháč