Porta je pro mnohé z nás prvotním zájmem, když plánujeme kalendář festivalového dění. Jsou ale i další hudební akce, které stojí za povšimnutí nebo u kterých se mi podařilo s Portou vytvořit pouto. Je to ku prospěchu nových talentů, kteří si potom dále po finále v Řevnicích mohou zahrát na zajímavých pódiích.

Jsou tu ale i přehlídky, které proběhnou ještě před posledním červnovým víkendem. Především soutěžní oblastní kola, jejichž kalendářní přehled najdete na portovních webových stránkách (www.porta-festival.cz). 

V Náměšti nad Oslavou v polovině května můžete prožít sobotu v neopakovatelné atmosféře trampských festivalů starých časů. Podobný festival, ale v přírodním amfiteátru starého lomu, se koná už více než 10 let v polovině června na osadě Yukon, v Kosově u Českých Budějovic.

Svá oblastní kola má také předvoj Porty – festival mladých skupin – Brána. Na podzim se ti nejlepší pak také představí v národním finále. Kamarádi z ČTU prostě dělají obrovský kus práce. A když jsme u potěru, nemůžeme v pozvánce vynechat Folkový kvítek, který Jirka Hopp pořádá v polovině května v amfiteátru Konopiště.

Porta má své autorské finálové podium v Ústí nad Labem, kde se počátkem června pořádá i mezinárodní přehlídka.

V době prázdnin je u nás festivalů snad nejvíce na světě. Jednorázové nebo déle trvající akce na hradech a zámcích (Budyně, Jindřichův Hradec, Telč nebo Veveří) i na loukách zelených (Jamboree Čáslav, Pikovice, Strážnice, Mohelnice nebo Svojšice) mají tradici, svou jedinečnou atmosféru a mnohdy i vyhraněnou dramaturgii. 

Konec prázdnin je pro mnohé z nás určitě spojený s loukou u Hanesova mlýna, kde se na Širáku už tradičně loučíme s létem.

Výčet zajímavých pozvánek by mohl pokračovat ještě na několika stránkách a každý si určitě vybere podle svého gusta. Třeba na nás někde opět dýchne na chvíli atmosféra festivalů, které už v kalendáři nenajdeme a byly pro nás (Muzika, Banjo Jamboree, Zahrada nebo Ponny Expres) něčím výjimečným.

Foto: archiv festivalu Trampský širák