Vážení návštěvníci, hosté a účinkující, po roce se opět setkáme na jihočeském kole festivalu Porta. V sobotu 12. března bude 19 soutěžících usilovat o postup do finále v Řevnicích, kde probíhá interpretační soutěž, a o účast v autorské soutěži v Ústí nad Labem.

Letos se koná již 50. ročník. Porta je nejstarším festivalem u nás se specifickým a jasně vymezeným obsahem. Je přehlídkou hudebních talentů folkové, trampské a country hudby i všech příbuzných žánrů. Do dějin a do řady držitelů sošky Porta se zapsali také Jihočeši. Byli to Minnesengři, Variace, Bobři, Zřídlo, Nezmaři, Standa Kahuda, Sem Tam, Karel Tampier, Spolektiv, Grassband, Giant Mountains band a Epy de Mye. Doufám, že letošním soutěžícím se podaří navázat na tyto úspěchy.

V jižních Čechách jsme spokojeni, že pokračuje spolupráce s Českým rozhlasem České Budějovice. Jeho hudební sál je důstojným prostředím pro soutěž. Také tým zvukařů ve složení Roman Kamba, Marek Svoboda a Jiří Volf zaslouží pochvalu za kvalitní zvuk akce.

Naše poděkování patří hejtmanovi jihočeského kraje Mgr. Jiřímu Zimolovi za podporu a poskytnutí finančního daru a primátorovi Ing. Jiřímu Svobodovi za finanční příspěvek statutárního města České Budějovice. Také chci poděkovat mým kolegům, Radce, Romanovi a Zdenkovi, za pomoc při organizaci jihočeské Porty.

Na závěr přeji všem návštěvníkům příjemně prožité chvíle s Portou a soutěžícím vlídnou porotu.

Anna Roytová, předsedkyně o. s. Porta

 

Foto: archiv