V sobotu 5. března proběhlo Severomoravské oblastní kolo Porty v Bludově u Šumperka. Až po střechu zaplněný Kulturní dům přivítal šestnáct soutěžících, kteří bojovali o umístění v interpretační a autorské soutěži a také o přízeň diváků a poroty v doplňkových oceněních.

Celým pořadem, provázel diváky a soutěžící Josef Sandy Nosek, který uvádí tuto soutěž již mnoho let a dodává jí profesionální úroveň. Zvuk zabezpečil Láďa Švestka, který zvládl zvukové zkoušky i celou soutěž bez sebemenších problémů. O organizaci a hladký průběh sobotního dne, o občerstvení a pohodu jak diváků, tak soutěžících se starala organizační parta z Jesenické oblasti České tábornické unie, za což jí patří obrovské poděkování.

Porota neměla při rozhodování snadnou úlohu, přesto se jí podařilo vynést verdikt asi po půlhodinové poradě. A ten zněl takto:

Interpretační soutěž:

1. místo TROCHA KLIDU, Šumperk, postup do Českého národního finále v Řevnicích

2. místo EAGLE MOUNTAIN BOYS, Řetová, postup do semifinále Českého národního kola v Řevnicích

3. místo ŠPUNT, Přerov

Autorská soutěž (postup do semifinále autorské soutěže v Ústí nad Labem):

  • písnička Pod peřinou - interpret i autor Melda, Petr Meluzín, Boskovice                 
  • písnička Psyché - interpret Kristýna Lištiáková & Band Ostrava, autor Kristýna Lištiáková

Cena poroty:

Cenu získala skupina JZB (Jazz za Bukem) z Laznik

Cena diváka:

Cenu diváka získala skupina SHODOU OKOLNOSTÍ ze Šumperka

Závěrem je nutno dodat, že oproti loňskému roku se zvýšil zájem soutěžících a s jejich vyšším počtem se zvýšila i úroveň celé soutěže. Dík patří všem, ale hlavně bludovskému publiku, které je velmi muzikální a dokáže ocenit hudební výkony.  

A tak již nyní zveme všechny na další ročník oblastního kola Porty, který se uskuteční 4. března 2017 ve zdejším nádherném kulturáku. Budeme se všichni těšit.

Organizační parta

{gallery}Severomoravske_kolo_2016{/gallery}

Foto: Alena Hošková