Mezi často se vyskytujícími charakteristikami našeho národa obvykle nechybí "Co Čech to muzikant!" Pokud si chcete toto rčení ověřit, vydejte se na konci května do perly moravských měst, Kroměříže a tam si, na dvoře místního Měšťanského pivovaru kousek od náměstí, dopřejte řadu hudebních zážitků. Bude zde totiž probíhat republikové finále 32. ročníku festivalu Dětská Porta.

Jde o letošní vyvrcholení naší největší dětské interpretační soutěže v oblasti folku a country pořádané dětským sdružením Pionýr, jako jednu z částí projektu Sedmikvítek, pomáhající dětem a mládeži trávit zajímavě volný čas.

Stejně jako u velké Porty, i u její mladší sestry postupují do republikového finále jen ti nejlepší z oblastních kol z celé republiky. Rozdíl je jen v počtu kategorií, ve kterých se bojuje. Teprve počet 9 zaručuje, že spolu budou soupeřit jen hudebníci porovnatelní (podle věku, ale i počtu muzikantů, výpomoci dospělých atd.).

Ale buďme konkrétní: Letos se bojovalo v deseti oblastních kolech, z nichž do finále postoupilo 47 nejlepších jednotlivců či skupin. Diváci tak mají opět velkou naději, že dojde k pořádné muzikantské bitvě o hlavní ceny - krásné vitrážové  kytarky, ale i další zajímavé benefity pro vítěze - možností nahrát si pár písniček v profesionálním studiu či zahrát si vedle svých idolů na finále velké Porty v červnu v Řevnicích i dalších letních festivalech.

Dětské soutěžení samozřejmě přijedou pozdravit i známí hudební hosté. Letos to budou vícevítěz loňské Porty, skupina „Jana Rychterová a spol.“ a  Jamtour, finalista uznávaného pražského „Notování“.

A poslední důležitá informace, datum: Do Kroměříže na finále 32. ročníku Dětské Porty jste zváni v sobotu 27. května, od 9 hod..

 

Jan Dobiáš

 

Použito lustrační foto z oblastního kola Dětské Porty HuSoBrKo 2023 v Brně