V posledním měsíci roku 2019 se na knižní pulty znovu vrací publikace Stopou toulavou, vydaná v pražském Avalonu.

Zájem o tuto knihu v trampských řadách byl důvodem, proč se autoři knihy (Fredy Schubert – text, Miki Ryvola – ilustrace) rozhodli pro její druhé vydání, tentokrát v nakladatelství Klika a navíc s menšími textovými doplňky.

Pro ty, kteří zmiňovanou publikaci neznají, upřesňuji, že se jedná o fundované povídání o trampské výbavě od dob dávno minulých až po dnešek. Je řeč nejen o celtách, přístřešcích, stanech, spacích pytlích, ale také třeba o vybavení pro vaření na ohni, o baterkách apod. K této ověřené faktografii se však vážou i dílčí příhody a zážitky z pěších a vodních vandrů, cyklistických a lyžařských výprav, anebo dokonce ze silvestrovských juchání v zeleném. Nesporným oživením knihy je i na půl stovky typických vtipných kresbiček Mikiho Ryvoly.

Myslím, že tato publikace by ve vaší knihovně chybět neměla a kromě toho může být i vhodným dárkem, který potěší každého trampa, ať už se zabývá trampskou historií či nikoliv – zelenáče na stezce nebo pamětníka, který si na mnohé z obsahu knížky vzpomene v souvislosti s vlastními zážitky. A pokud ji nenajdete zrovna u svého knihkupce, lze ji objednat přes distribuci Euromedia či Pemic. Příjemné počteníčko!