Místo, kam se spolu vydáváme, je hezká vesnička Sedlec u Mikulova. Každoročně se sem ráda vracím, a nejen proto, že je to má rodná víska. Stačí jen nasednout na vlak nebo do auta
a za pár hodin se ocitnete ve „vinném ráji“.

Připadáte si, jakoby se zde čas zastavil a přesto plyne, jenom pomaleji. Ocitnete se v rozlehlé rovině, kde se široko daleko táhnou lány vinic. Sedlec leží na břehu největšího moravského rybníka Nesyt. Zároveň se nachází na území Pálavy, která je chráněnou krajinnou oblastí UNESCA. Je krásným místem z mhoha důvodů. Už cestou od Mikulova můžete obdivovat některé z přírodních krás jižní Moravy - Pálavské vrchy. Když budete mít chuť jít na procházku do přírody, nemusíte daleko. Liščí vrch neboli „Liščák“ nebo „Mušlov“, jsou hned za humny. Přímo ve vesnici najdete vše důležité: obchod, poštu, hospodu, místní úřad, kostel a požární zbrojnici. V Sedleci vás rádi a ochotně ubytují a navíc ochutnáte vynikající domácí víno. Moraváci jsou milí a vstřícní lidé, kteří, když vám vstoupí do srdce, tak už na ně nikdy nezapomenete. Pojďte se se mnou alespoň na chvíli přenést do kouzelného Jihomoravského kraje, který voní po víně….

Dovolená ve vinném sklípku
Letošní rok trávím dovolenou trochu jinak. Přímo ve vinném sklípku. Spát přímo nad kamenným sklepem je neopakovatelný zážitek.  Netušíte, jak krásné může být letní ráno na Moravě. Ranní probuzení uprostřed zelených vinic je nádherné. Vzduch je tu čistší, svěží, plný rozmanitých vůní. Blankytně modré nebe je bez mráčků. Přes prašnou cestu stojí v řadě vinné sklípky obložené kamenem a porostlé vínem, všude kvete levandule. Je tu takový klid, že neslyším nic, než z dálky kohoutí kokrhání. Hodiny na kostelní věži právě odbíjí čtvrt na sedm. Na chvíli se zasním. Je odsud krásný výhled na město Valtice a na rybník Nesyt. Doporučuji vám půjčit si kolo, projet se podél Nesytu a zastavit se na ochutnávku vína. Pokud milujete jízdu na kole, přírodu a dobré víno současně, bude se vám tady líbit. Nesportovci ale nemusí být smutní. Sedlec není zas tak velký, abyste nemohli dojít z jednoho konce na druhý pěšky. Osobně dávám přednost „pěší stezce“ do sklípku.

Výlety na Moravě
Ráda a často jezdím na Moravě po výletech. Oblíbeným cílem mým i mojí rodiny jsou historické památky a přírodní krásy Lednicko-valtického areálu, jehož součástí Sedlec je. Udělejte si dostatek času a projednou nikam nespěchejte. Věřte mi, že na návštěvu Lednického zámku, Minaretu, popř. na plavbu loďkou a ochutnávku vín, vám jeden den nestačí. Připravili byste sami sebe o nevšední zážitky. A když se vám večer nebude chtít trmácet nikam daleko, máte několik příležitostí. Může se jít podívat a okoštovat dobré vínko na místní „Festival vín“, který se koná každý rok. Nebo zajít na dobrou večeři do „Mlýna“.
A ti nejlenivější (mě nevyjímaje) zůstanou na sklípku, kde je nejlíp.

Pomalé ochutnávání...
Večery ve vinném sklípku jsou nezapomenutelné. Posezení s rodinou a přáteli na terásce je odpočinkem pro tělo i duši. Čekám, až zmizí i poslední sluneční paprsky, a nedočkavě vyhlížím červánky. V  ruce svírám křehkou sklenku plnou vína a užívám si jedinečnou chvíli. Miluji vínko bílé. Má barvu zlatou, jiskrnou, chutná trpce a přesto lahodně. Voní po čerstvých hroznech, vlašském ořechu. Nechybí ani „vůně“ sklepa, kde víno zraje v sudech. Když dostatečně potěším duši, ochutnávám víno červené. Má tmavě rubínovou barvu a voní po ostružinách. Ochutnám první doušek, víno je trpké, silné. Po druhém doušku už mi přijde nasládlé. Pomaloučku víno upíjím a cítím, jak mě uvnitř příjemně hřeje ….. Hodiny odbíjí půlnoc, je čas jít spát. Nevím, zda je to dobrým vínem nebo čerstvým vzduchem. Než napočítám do deseti, usínám. Těším se na nový den …

Pokud v blízké budoucnosti zavítáte do kraje vína, určitě nebudete zklamaní. Objevíte kouzlo moravských vinic. A nejen jich ….

Kouzlo moravských vinicKouzlo moravských vinic