Jedním z partnerů Porty je společnost Xpass s. r. o. Cílem projektů společnosti je zvyšovat bezpečnost obyvatel, chránit jejich zdraví a životy, podporovat zdravé sebeuvědomění a nenásilně šířit právní povědomí.

Řekněte nám, co vlastně znamená XPASS?

Je to projekt, jehož cílem je usnadnit lidem orientovat se v sexualitě, chovat se bezpečně a zodpovědně a předcházet zbytečným nedorozuměním při navazování intimních vztahů. Díky jedinečné aplikaci XPASS si každý může okamžitě ověřit, co je a co není v sexu legální, může si projít kvízem a ujistit se o svém nastavení, porovnat se s ostatními. Bude dokonce podporován v udržování romantiky, aplikace mu například doporučí, ať pozve partnera/partnerku na hudební festival, jako je tento. Může zajít do naší bezpečné seznamky, kde každý ví, že k sexu je nutné mít oboustranný souhlas.

Pokud by se přece jen stalo něco nechtěného, ne každý ví, jak to správně řešit, takže v aplikaci najde odborné rady a hned také důležité kontakty na právníky a psychology. Dále aplikace odkazuje na různé neziskové organizace připravené pomoci obětem sexualizovaného násilí a také odkazuje na svůj Nadační fond XPASS, který nabízí pomoc v podobě proplacení nákladů na právníka a psychoterapeuta nejen obětem znásilnění, ale také křivě obviněným. 

Co se ukázalo jako zásadní a pro mnohé i kontroverzní, je možnost potvrdit si aplikací XPASS souhlas se sexem, s jeho konkrétními podobami a podmínkami, například že to bude jen s kondomem a podobně.

Proč by si měl někdo potvrzovat souhlas? 

Protože moderní společnost dospěla k závěru, že souhlas je zcela zásadní pro rozlišování toho, zda došlo ke znásilnění, či nikoli. Už šestnáct zemí Evropy změnilo své zákony tak, že za znásilnění se považuje sex bez souhlasu, takže před soudem se prokazuje právě existence či neexistence souhlasu. Česká republika o tom v současnosti také uvažuje. 

Každý, kdo si zvykne na potvrzení souhlasu jako třeba na použití kondomu, se vlastně chová správně. Ale jsou tu situace, kdy se prostě nikdo nikoho na nic neptá, opilost nebo mlčení považuje za souhlas, kondom nemá po ruce, tak co, nějak to dopadne. 

Většina takto znásilněných mlčí, stydí se za to a vztahy, sex i lásku mají najednou na celý život zkažené. Zatímco násilník se cítí jako neodolatelný a dál v tom pokračuje. Přitom by jen stačilo, aby se člověk na okamžik zastavil a použil aplikaci, která by mu okamžitě řekla STOP, nemáš souhlas. Najednou by se nemohl před soudem vymlouvat, že nevěděl, že to ta druhá osoba nechce, protože digitální stopa v XPASS by byla zcela konkrétním důkazem o tom, zda byl, či nebyl souhlas. 

Jaký je mezi uživateli zájem o takovou aplikaci?   

Zájem je veliký, zejména mezi mladou generací, pro kterou je digitální komunikace zcela přirozená. Po spuštění se aplikace XPASS stala nejstahovanější lifestylovou aplikací v ČR a do měsíce měla 15 000 uživatelů. Ke stažení je zdarma. Její smysluplnost potvrdil také fakt, že jsme s projektem XPASS získali cenu Nadace Laboratoře Vodafone. 

XPASS není jediný ve světě, kdo přišel s aplikací na souhlas, ale zatím je jediný, který brání tomu, aby si někdo od někoho ten souhlas nějak vynutil. V takovém okamžiku je to jedinečná příležitost pro osobu v tísni si nenápadně přivolat pomoc kontaktních osob, které si tam samozřejmě musí každý nejdříve předem nastavit. Co by za to kdo dal, kdyby měl aspoň takovou naději, že někdo zasáhne včas? Ale nejlepší na tom je, že k tomu třeba ani nedojde, protože to prostě zastaví toho, kdo si uvědomí, že nedostal souhlas a že je o tom důkaz v aplikaci XPASS, že u soudu by to hodně rychle prohrál.

 

Největší hity vznikají s láskou, z lásky a pro lásku

Hýčkejme si lásku a braňme ji před jakýmkoliv projevem násilí pomocí XPASS. 

Jedním z partnerů Porty je Xpass s. r. o. a jeho zástupci každý večer V PRŮBĚHU FESTIVALU PORTA VYLOSUJÍ TŘI DRŽITELE VSTUPENEK. POKUD TITO VYLOSOVANÍ VÝHERCI PROKÁŽOU, ŽE MAJÍ  STAŽENOU MOBILNÍ APLIKACI XPASS, BUDE JIM JEJICH VSTUPENKA V PLNÉ VÝŠI PROPLACENA!

Xpass s. r. o. je společnost s filozofií odpovědného podnikání, byznys s pozitivním dopadem na společnost. Cílem projektů společnosti je zvyšovat bezpečnost obyvatel, chránit jejich zdraví a životy, podporovat zdravé sebeuvědomění a nenásilně šířit právní povědomí. Ambicí firmy je přispět ke snížení počtu sexualizovaného a domácího násilí a řešit je komplexně. Xpass přináší prevenci, podporu, ochranu, pomoc a důkaz.

www.xpass.eu/

Xpass s. r. o.

Aplikace XPASS je ke stažení také v Infostánku na Portě.

 

Aplikace XPASS pro Android ke stažení:

Aplikace XPASS pro Apple ke stažení: