Druhou zastávkou Štafety partnerských festivalů Porty 2024 bude Praha. Zde na posluchače čeká již 17. ročník Vyšehraní. Tento ročník, který je věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti a proběhne ve dnech 26. až 29. května 2024.

Na návštěvníky zde čekají divadelní představení i hudební lahůdky. Těšit se mohou na Ivana Hlase a Ondřeje Kondráda, Spirituál kvartet, Jaroslava Samsona Lenka, Vokobere i písničkářku oceněnou Stříbrnou Portou 2022 Janou Rychterovou. Festival i program nám představí principálka divadla „Jedeme k vám“ a ředitelka festivalu divadla a hudby Vyšehraní Martina Márty Kotrčová. 

Partnerské festivaly Porty

 

Ahoj Martino, můžete představit těm, kdo Vyšehraní ještě neznají festival i ty, kdo za ním stojí?

Ahoj všem příznivcům dobré hudby a  festivalů. Vyšehraní je na pražské kulturní scéně od roku 2024 a  s pauzou způsobenou covidem vstupuje do 17. ročníku. Tehdy mě okouzlila Letní scéna uprostřed krásného parku a tak jsem se velmi rychle rozhodla tam přivést muzikanty i kapely mému srdci blízké. Velkou oporou mi byl Wabi Daněk, kamarád a dlouholetý čestný prezident Vyšehraní.Je to multižánrová akce, spojení hudby a divadla a v nejlepších letech trvala tato přehlídka skoro dva měsíce. Ted začínám opatrně a program je krátký. Přesto si myslím, že je pestrý a že si diváci mají z čeho vybrat. Letos funkci patrona ročníku přijal Ivan Hlas.

Vyšehraní je multižánrový festival, na co se letos můžeme těšit?
Začnu divadlem, soubor Jedeme k vám uvede  mimo jiné svoje představení Nevěsta prodaná, co ji složil Smetana , jako poctu skladateli, od jehož narození uplynulo přesně 200 let. Dalé se můžeme těšit na Jaroslava Samsona Lenka, skupinu Bárka, Yellow Sisters, Ivana Hlase, Epydemyi, Spirituál kvartet se vzácnými hosty Zdenkou a Jiřím Tichotovými,  Vokobere, Bluegate, Míšu Leichta a skupinu Wabi Daněk Tribute, která umožní diváků si opět zazpívat ve zdech Vyšehradu nádherné Wabiho písničky. A mnoho dalších.Vyšehraní vždycky spojovalo lidi a interprety, přinášelo spoustu překvapení z podia a nebude tomu jinak ani letos. Nechte se překvapit.

Letos se poprvé váš festival zapojí do Štafety partnerských festivalů Porty 2024, co to pro vás znamená a proč by měli návštěvníci do Prahy zavítat?
Moc si toho vážím, vypovídá to o tom, že Vyšehraní je platný formát a těším se z toho být součástí výběru tak úžasných festivalů. Zároveň je to další možnost, jak dát o sobě vědět i jiným potencionálním divákům. Dost často jsem do dramaturgie minulých ročníků zařazovala večer s názvem Vyšehradská Porta a i  letos vystoupí čerstvé držitelky tohoto skvělého ocenění Jana Rychterová a Marie Tilšarová. Nakonec není divu, já sama jsem na Portě vyrostla a ta se stala
inspirací pro tuto moji činnost.

Představíš nám i ty, bez nichž by celý festival nemohl existovat, tedy sponzory a nadšence, kteří do Vyšehraní investují často nejen finance, ale i svůj čas?
Pokud mohu jmenovat sponzory, udělám to velmi ráda.  Loga dobrodinců naleznete na www.vysehrani.cz zároveň s proklikem na jejich stránky. Za 17 ročníků Vyšehraní se vystřídalo spoustu nadšenců, kteří pomáhali s Vyšehraním hlavně v době konání, tzv. pořadatelská služba od stavby celého festivalu po prodej na stáncích a roznos letáku, foťáci, paní na pokladně a další. Mnoho z nich se na Vyšehraní objeví i letos. Jsou to přesně ti lidé, bez nichž se žádný festival neobejde. Všem jsem neskonale vděčná, někteří bohužel už nejsou mezi námi a pořád na ně vzpomínám.
 Krásnou festivalovou sezonu všem!  Márty Vyšehraní

Za rozhovor děkuje, klidné léto a příjemné zážitky na kulturních akcích, patřících do Štafety partnerských festivalů Porty 2024 přeje Stopař ePortýra Roman Roček