Nejen úžasný hudební zážitek, ale také v historii dosud nevídané překvapení čeká na návštěvníky soutěžního festivalu Porta, který opět vyvrcholí celostátním kolem v Řevnicích, a to ve dnech 28. až 30. června 2024. 

Naprostou novinkou spjatou s letošním ročníkem, který již nyní můžeme označit za vyjímečný, je Štafeta partnerských festivalů Porty 2024. S touto myšlenkou přišel a k životu jí přivedl skladatel, muzikant a režisér Jirka Vondráček, který je již více než 20 let spjatý s legendárním festivalem Porta. A právě jeho nyní vyzpovídal Stopař ePortýra. 

Jirko, jsi člověk srdcem spojený s tuzemskou hudební scénou folk, country i bluegrass, ale i členem týmu lidí, kteří stojí za legendárním festivalem Porta. Pravidelně navíc posluchačům představuješ nové talenty a velmi zajímavé muzikanty i hudení tělesa spjatými s festivalem Porta v pořadu Karavana na Country rádiu. Zároveň jsi i jedním z těch, kdo stojí za úspěšným startem Folkové mlýnice v Praze - Libni. Nyní přicházíš s projektem Štafeta partnerských festivalů Porty 2024, můžeš nám tuto novinku představit?

Partnerské festivaly Porty

 

Každý ročník se snažím vymyslet nějaký další dárek pro vítěze a finalisty Porty, aby měli radost, těšili se a měli pro co soutěžit. A těch dárků je už docela dost. Tady patří poděkování našim partnerům, kteří pro soutěžní kapely a interprety ve finále poskytují skvělé a praktické ceny. Pro vítěze Kytara od firmy Furch (více na furchguitars.com/cs/), frekvence v nahrávacím studiu Chevaliere Helenky Rytířové (facebook.com/ChevaliereStudio/) - natočení singlu), nasazení písničky do hitparády Česká 12 na ČRO2 (dvojka.rozhlas.cz/) a ČRO Region (region.rozhlas.cz),
Ale i ceny a dárky pro další oceněné finalisty…sluchátka a mikrofon Sennheiser od firmy Panter (pantershop.cz), skvělé mikrofony SE od Audiopro (audiopro.cz/), dárky od Music City (musiccity.cz/) a také to, že se festival zaznamenává na audio i video a tak zase vznikají nahrávky, které propagují soutěžící kapely ale i hosty Porty. Patří sem i pozvání do Country radia (countryradio.cz/) na rozhovor pro vítěze a vystoupení na dalším ročníku Porty. Myslím, že i tady patří Porta k výjimečným festivalům nejen proto, že drží tradici soutěže, ze které za celou dobu její existence vzešlo tolik skvělých a dnes už slavných interpretů, a kterým jejich kariéru odstartovala, ale že se i po skončení samotného festivalu snaží kapelám a interpretům pomáhat na hudební cestě. A tady samozřejmě vznikla ta úvaha, že pro muzikanty je skvělý dárek, když si můžou zahrát i na dalších akcích. A tak to byl nejdřív Trampský širák, který dával pravidelně vítězům možnost si zahrát před několika tisícovkách diváků a pak byli osloveni další pořadatelé žánrově podobných festivalů a bylo jich najednou pět, loni deset a pro rok 2024 kývlo dvacet pořadatelů na spolupráci, že jim Porta nabídne vítěze, nebo finalistu, který se hodí do jejich dramaturgie. Mohou si vybrat…Tohle funguje i na oblastních kolech Porty, a to je super. A tak jsem to ještě trochu zkombinoval s tou štafetou, aby si vzájemně ty festivaly pomohly tak, že štafetově budou propagovat ten následující festival. Jako jsme to měli například s Country rádiem, kdy z pódia Country fontány doporučoval spíkr lidem, aby se zajeli pak taky podívat na Portu, která následovala. I tohle by myslím zase trochu mohlo pomct celé folk a country scéně, která je jinak dost mediálně opomíjená. A věřím, že to pomůže právě i intenzivněji startovat tu hudební cestu finalistů z Porty. A z toho pak zase můžou dál těžit festivaly, protože potřebují, aby popularita nových kapel rostla, aby to nestálo jen na těch už kdysi dávno zavedených bardech. A to stojí za pokus. Tak uvidíme, jak to bude fungovat.   

Do Štafety partnerských festivalů Porty 2024 se zapojí 20 festivalů z celé republiky, prozradíš o které se jedná a v kolika městech se budou konat?
Prozradím to samozřejmě rád, protože to tajné není, naopak. Fakt je, že nejhorší pozici má vlastně ten první v řadě, protože toho jiný festival nepropaguje. Ale tak to snad festivalu Ve stínu vodárenské věže v Nymburce trochu vynahradíme v ePortýru a na sítích. A taky je tu několik festivalů, které se konají ještě před Portou. A tak si zase pořadatelé vyberou buď někoho z minulého ročníku, nebo z již jasných finalistů z některého z oblastních kol.
Pro spolupráci a propagaci celé štafety jsme s Dášou Borovskou udělali plakát, kde jsou všechny festivaly i s termíny konání a vešla se tam i jejich loga. Ty plakáty by zase měly sloužit k propagaci na webech, sítích ale i v areálech všech partnerských festivalů . A máme je samozřejmě pěkně popořadě podle termínů, aby čtenář věděl, kam se má přesunout😊  

19. 5. Ve stínu Vodárenské věže (stinveze.cz)
26. - 9. 5. Vyšehraní (vysehrani.cz)
1. 6. Country Fontána Praha (countryradio.cz)
7.- 8.6. Interporta (interporta.cz)
15. 6. Muzikantský heřmánek (hermanovahut.cz)
15. 6. Folkové chvojení (chvojeni.cz)
28. - 30. 6. Porta (porta-festival.cz)
27. 6. – 4. 7. Okolo Třeboně (okolotrebone.cz)
29.6. Muzika (festivalmuzika.cz)
5 - 6. 7.         Trebsínské zvonění (trebsinskazvonicka.cz)
13.7. Folk na Lichnici (folknalichnici.cz)
19.-  20.7. Hrošení na řece (hroseni.cz)
19. - 20.7. Festival Ozvěny prázdnin (ozveny-prazdnin.cz)
9. - 10. 8. Janouškovo Ústí (janouskovousti.cz)
16. - 17.8. Újezdské babí léto (jezdskebabileto.cz)
23. - 24. 8. Folková Ohře (dronte.cz/cs/135-folkova-ohre)
29. 8. - 1. 9. Mohelnický folkfest (folk-fest.cz)
6. - 7. 9. Trampský širák (trampskysirak.cz)
10. 9. Folková Mlýnice (velkymlyn.cz)
14. 9. Svojšický Podzim (svojsickypodzim.countrycolaps.cz)
14. 9. Trampské Pikovice (trampskepikovice.cz)
19. 9. Babí léto na Kyselce (babileto.cz)

O tom, jak jsi pracovitý i činnorodý není pochyb, prozraď mi, kde bereš sílu a energii na to toho tolik zvládnout. Co Tě nejvíce nabíjí a pomáhá Ti v tom neotřelé myšlenky proměnit v činy a jak nejraději relaxuješ?
Tak to Já nevím,kde se to v člověku bere, ten neklid, co ho tahá z místa na místo, co ho nenechá, aby byl sám se s sebou spokojenej… 😊 zpíval Matuška. Ale mě vždycky bavilo něco vymýšlet, něco budovat, něco novýho a jít pořád dál a skládat další písničky a mít radost, že se něco povede. Baví mě někomu pomáhat. Nebo něčemu. A těší mě to…To se asi nevyučuje, To je někde zakódovaný. A relaxuju tak, že uteču od jednoho bodu v seznamu úkolů, který si večer napíšu k druhýmu. A pak jdu na zahradu, něco zasadím, nebo přesadím, ostříhám a pak vepíšu pár  čísel v sudoku a taky mě baví se vyspat. To funguje docela dobře. Ale jsem noční pták a tak jdu spát až tak ve tři ráno. Tou dobou už po mně nikdo nic nechce a jde to se soustředit na důležitý věci. Ale vyhovuje mi, když pak získám pro spolupráci ještě někoho, abych mohl zase jít dál a vymýšlet nový věci. A nebyl v tom sám😊.
A tak díky, že mi pomáháš tenhle projekt - Štafetu partnerských festivalů Porty zviditelnit, psát o tom a představovat festivaly a jejich pořadatele v našem ePortýru. Vlastně je to další štafeta. Ta první je štafeta ePortýru, kdy se ptá muzikant muzikanta… Štafety jsou fajn. 😊 

Za rozhovor děkuje, úžasné zážitky na hudebních festivalech i spoustu příjemným setkání s přáteli přeje
Stopař ePortýra Roman Roček