První zastávkou Štafeta partnerských festivalů Porty 2024 bude Nymburk. V neděli 19. května 2024 zde v samém středu města již 15. ročník hudebního festivalu Ve stínu vodárenské věže. Tento sousedský festival, který je stále více oblíbený nejen u obyvatel a návštěvníků města Nymburk, je v mnoha směrech jedinečný. Nejen, že posluchači zde mají možnost si na dvou scénách v centru města si poslechnout zajímavé muzikanty nebo kapely, ale dokonce koncerty jsou zdarma. Letos se mohou posluchači těšit např. Na Isaru, Devítku, nebo Roberta Křesťana s Druhou trávou. Tento festival nám představí jeho pořadatel muzikant, herec, moderátor a i dýdžej Tomáš Březina.

 

Ahoj Tomáši, můžete představit těm, kdo Ve stínu vodárenské věže (www.stinveze.cz) ještě neznají festival i ty, kdo za ním stojí? 

Myšlenka uspořádat v Nymburce folkový festival přišla na podzim v roce 2007. Tehdy jsem seděl na nějaké akci se svým letitým kamarádem Jardou Křížem a jelikož máme oba hluboké folkové kořeny, říkali jsme si, že by nebylo od věci uspořádat v  Nymburce folkový festival, který tam historicky chybí. Nymburk byl vždy hodně rockový (koneckonců na legendárním festivalu Rock Nymburk poprvé zazářila třeba kapela Divokej Bill), ale folk v Nymburce prostě chyběl. A jelikož jsem tou dobou měl již 4 roky svou folkovou kapelu Lážo Plážo, tak dalším důvodem přirozeně bylo udělat akci, kam bychom pozvali na oplátku kapely, u kterých jsme na jejich festivalech hráli. Takže myšlenka byla, ale nebylo vymyšlené místo. Pod hradbami se konalo již spousty velkých akcí, ale pro folk  to chtělo "komornější" prostředí. Tehdy si Jarda Kříž vzpomněl, že s myšlenkou uspořádat nějakou akci v parku pod vodárenskou věží přišel před desítkami let Ing.arch.Jan Ritter, ale tato myšlenka nikdy nebyla realizována. Tím bylo dáno i místo, kde bychom chtěli festival uspořádat. Jelikož jsme si na takhle velkou akci netroufli sami, oslovili jsme Městské kulturní středisko v Nymburce, jehož tehdejší ředitelka Věra Svobodová byla z této myšlenky nadšená a Divadlo Hudby v Nymburce (jehož jsem byl tehdy  členem) o pomoc a přípravy na festival mohly začít. Na prvním ročníku tehdy vystoupil Franta Nedvěd s kapelou, Pavel Den, Lážo Plážo, Surikhata, Sunset a Standa Haláček. A tím to všechno před více než 15 lety začalo.... Ještě možná za zmínku stojí to, že před prvním ročníkem v roce 2008 se zvedla vlna nevole ze strany obyvatel kolem parku, kteří měli strach s velkého hluku a počtu lidí, ale když po prvním festivalu zjistili, že to byla příjemná akce s takřka rodinnou atmosférou (sami si začali během festivalu vytahovat před domy lavičky a poslouchat), tak nevole rázem zmizela a nastal opačný efekt, kdy se sami začali ptát, kdy budeme pokračovat.

 

Ve stínu vodárenské věže má polokulaté výročí, čím tentokrát posluchače potěšíte? 

Jelikož letos oslavíme již 15.výročí, rozhodli jsme se do Nymburka přivést legendu F&C scény Roberta Křesťana s Druhou trávou. Již třetím rokem děláme festival v neděli a na dvou scénách. Rozdělili jsme kapely a písničkáře. Kapely hrají pod vodárenskou věží a písničkáři hrají v romantickém prostředí dvora staré truhlárny U Kynčlů cca 150m od hlavní scény. Důvody pro tohle uspořádání jsou hned dva. Prvním je, že jsme eliminovali pauzy mezi jednotlivými účinkujícími, takže když dohraje kapela, 5 minut na to začíná písničkář a naopak. Lidé si plynule přejdou a mají v podstatě nonstop hudbu bez zbytečných pauz. A tím druhým důvodem je, že na písničkáře obvykle přejdou lidé, kteří je chtějí poslouchat, v komorním prostředí mají písničkáři větší přenos na posluchače a mají k sobě podstatně blíž. Stejně jako v nějakém klubu. A pro koho písničkáři nejsou, zůstane u hlavní scény a  než se připraví další kapela, tak se třeba občerství a neruší písničkáře. Funguje to báječně. A samozřejmě i na písničkářské scéně máme hlavní hvězdu a tou je Jindra Kejak. Dále se mohou letos posluchači těšit na Devítku, Isaru, Lážo Plážo, Větrno, Passage, Sašu Niklíčkovou, Jardu Kříže, Standu Haláčka, a Rejku Balcarovou.

 

Letos se poprvé váš festival zapojí do Štafety festivalů, dokonce budou první koncerty u vás v Nymburce. Co to pro vás znamená?

Festival Ve stínu vodárenské věže je již historicky spjat s Portou. V Nymburce se koná Polabské kolo Porty a velmi často na festivalu hrají pak vítězové finále Porty a nebo i zajímaví účinkující z Polabského kola. To, že jsme se zapojili do Štafety festivalů pro nás znamená ještě větší prohloubení spolupráce s Portou a podpora nejen stávajících, ale hlavně začínajících umělců F&C scény. Krom toho je vzájemná podpora festivalů velmi důležitá, neboť všichni jsme na jedné lodi a naším posláním je představit širokému publiku co nejvíce z folkové scény.  A v neposlední řadě si velmi vážíme důvěry, kterou jsme od Porty dostali a jsme neskutečně rádi, že česká F&C scéna povstala z popela a začíná se jí dle našeho názoru velmi dařit. 

 

V dnešní době je velmi náročné získat podporu pro kulturu, Vám se to dlouhodobě daří, stejně tak jako mít skvělé muzikanty. Čím myslíte, že to je?

Festival by se samozřejmě nemohl konat bez významné podpory (nejen finanční) města Nymburka a Nymburského kulturního centra (dříve MěKS). Jsme moc rádi, že se nám v Nymburce podařilo získat dlouholetou podporu u vedení města napříč politickým spektrem. Pro nás je to důkaz, že naše práce má smysl a význam a že to snad děláme dobře. Hodně všemu přispívá i kouzelné prostředí historického parku pod vodárenskou věží, které festivalu dodává tu neopakovatelnou romantickou atmosféru a vnáší to historické tajemno. Pečlivě se snažíme celá léta vybírat nejen účinkující, ale i vhodné stánkaře, aby atmosféra festivalu nebyla ničím narušena. 

 

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří nás celá léta podporují a pomáhají nám. Velké poděkování patří Pavle Procházkové (NKC Nymburk - více na kc-nymburk.cz), která nám celých 15 let pomáhá s organizací a propagací festivalu. Velké poděkování musíme v neposlední řadě směřovat  i na návštěvníky, bez kterých by i sebelepší festival byl k ničemu. Jsme rádi, že si k nám zatím vždy ve velmi hojném počtu našli cestu a to i v letech, kdy bylo počasí, které festivalům příliš nepřeje. Naším vroucným přáním je pokračovat v pořádání tohoto festivalu, dokud to půjde a bude to jen trochu možné...

 

Za rozhovor děkuje, klidné léto a příjemné zážitky na kulturních akcích, patřících do festivalové štafety přeje

Stopař ePortýra Roman Roček