Už padesát let se folková legenda a českobudějovický rodák Pavel Žalman Lohonka pohybuje na prknech, co znamenají svět. A tomuto nevšednímu jubileu vyhradil celý letošní rok. K dané příležitosti připravil, společně s přáteli, řadu zajímavých počinů.

Ačkoliv Žalman tvrdí, že nerad bilancuje, hned první z akcí takovým příjemným ohlédnutím do minulosti přece jen je. Jedná se o film s romantickým názvem Naslouchání tichu země, natočený s Českou televizí. Jde o hraný dokument v délce 80 minut, který mapuje Žalmanovu cestu za písničkou a představuje i všechny jeho bývalé i nynější spoluhráče, zpěvačky, zvukaře… Použity jsou i chronologicky řazené archivní ukázky z dřívějších filmových i zvukových nahrávek, záběry ze Žalmanova rodiště v Pohůrce u Českých Budějovic i z jeho nynějšího tvůrčího zázemí na chatě apod. Žalmanův muzikantský portrét dokreslují svými slovy i další osobnosti hereckého a hudebního světa, jako Jiří Suchý, Marek Eben, Miloslav Donutil, Karel Roden, Jiří Černý, Jiří Pavlica a řada dalších. Na televizních obrazovkách by se měl tento snímek objevit zhruba v listopadu, ale do artových kin měl přijít již nyní. Kromě toho má být k dispozici na DVD a v některých městech bude i součástí Žalmanových jubilejních koncertů.

Dalším krokem je speciální dvojalbum. První deska s 19 songy pod názvem Písně deštěm ohrané se vrací ke starším a oblíbeným Žalmanovým písničkám, natočeným s původním i se současným Spolem. Druhá deska je věnovaná Jiřímu Suchému a Jitce Molavcové a tvoří ji 11 písniček nahraných s big bandem v džezových aranžích Radima Sládka. Jmenuje se Zavěšený kafe a bude se křtít v pražském Semaforu.

Chybět nebude ani kniha – přesněji řečeno reprezentativní zpěvník se zhruba 180 písničkami z tvůrčí Žalmanovy dílny, od raného období přes pseudolidovky až po věci ze současné doby. A vynechány nejsou ani písničky poplatné Žalmanovu trampskému mládí. Doprovází je dokumentární fotografie. Ale Žalmana můžete také slyšet na vlnách českobudějovického rozhlasu v pořadu Pavlíny Jíšové. Tenhle cyklus běží celý rok a v každém si lze poslechnout jednu Žalmanovu písničku a jeho vyprávění o tom, jak a proč vznikla či jaká příhoda se k ní váže. Jubilejní koncertní šňůra naplno vypukla sice už v květnu, ale potrvá až do listopadu.

„Rozhodně nehodlám sedět na lavičce a krmit holuby,“ tvrdí Žalman. „Cítím se zdráv jak fyzicky, tak psychicky, pořád mám rád muziku, pořád mám inspiraci k novým písničkám a snahu jít dál. Odmítám přešlapovat na místě a těžit z minulosti, stále mě to nutí hledat nové a nové podněty, nové cesty… A dokud mne budou lidi chtít poslouchat, tak budu i hrát…“