Exkluzivní trojalbum ze Zlaté kolekce Věry Martinové s názvem Jako dřív připomíná třicet úspěšných let této zpěvačky na sólové dráze. A novinkami také prezentuje její aktuální tvorbu. Jde o první velký výběr největších hitů interpretky z let 1986-2016.

Tato výjimečná 3 CD představují všechny hudební proměny Věry Martinové. Dokazují bohatost hudebních stylů, jimiž prošla nebo se nechala inspirovat. Připomíná řadu excelentních autorů a interpretů, s nimiž Věra Martinová spolupracovala (Michal Tučný, Jaromír Nohavica, Pavel Vrba, Ivan Hlas, Pavlína Jíšová, Ivo Viktorin a řada dalších). Byť je často nazývána „první dámou české country“ či „stálicí domácí populární hudby“, sama se cítí být především muzikantkou tělem a duší, která je otevřena všem hudebním inspiracím a vlivům. A chce své posluchače příjemně překvapovat pěknými písničkami s kvalitními texty. Více než 60 písní je toho důkazem.

Věra Martinová je absolventkou brněnské státní konzervatoře v oboru klasická kytara. Již jako studentka začala vystupovat ve folkových klubech a účastnila se soutěží pro nové talenty.  Nadané a také půvabné dívky s kytarou si všiml i dirigent Gustav Brom, který jí dal prostor v programu svého orchestru. Z Brna vedla pak Věřina cesta do Prahy, do dívčí country skupiny Schovanky. Od roku 1982 vystupovala s touto kapelou čtyři roky. Rok 1986 byl pro interpretku zlomový. V televizním pořadu Sejdeme se na výsluní představila sólovou píseň Malý dům nad skálou, ze které se doslova přes noc stal velký hit. Od té doby vydala několik desek a stala se výraznou osobností naší hudební scény.

Nová doprovodná kapela vznikla z Věřiny niterné potřeby obklopit se novými muzikanty, kteří její hudbě vdechnou novou tvář a energii. Přes své rozdílné charaktery dokázali společně s Věrou vytvořit dobře fungující partu, která si rozumí na podiu i mimo něj. „Nabídka hrát s Věrou Martinovou, která stále patří mezi naše největší hvězdy, pro nás byla a je obrovská pocta. Ať už z hlediska prestiže, tak především z hudebního hlediska. Nemluvě o tom, že se z nás všech během společného hraní stali přátelé,“ za všechny shrnuje Bára Šůstková, houslistka a vokalistka.

Zdroj: Supraphon