Fenomenální Cigánski Diabli poprvé na turné v ČR!Ve světě si vydobyli renomé jako jeden z nejlepších orchestrů etno a world music současnosti, oceňuje je světová odborná kritika i široká veřejnost a v prosinci se vydají na své první samostatné turné po České republice. Slovenský soubor, složený z virtuózních hudebníků, Cigánski Diabli samozřejmě není českému publiku neznámý, uznání u nás získaly zejména jeho společné koncerty se stejně mimořádným houslistou Jaroslavem Svěceným.

Jedinečné seskupení muzikantů Cigánski Diabli se opírá o virtuózní houslová sóla primáše Štefana Banyáka, strhující výkony cimbálového kouzelníka Ernesta Šarköziho, příjemné barvy tónů violoncella jeho manželky Silvie, klarinetové mistrovství Zhltána Grunzy a skvělou rytmicko harmonickou souhrou celého orchestru.

Soubor proslul i odvážnými aranžemi a neobvyklými hudebními kombinacemi, které z jeho vystoupeních dělají originální muzikantská díla. Spolupracují s předními symfonickými orchestry i sólisty vážné hudby, stejně jako s osobnostmi jazzu, rocku, etna, flamenca, folklóru.  Jeho koncertní itinerář zahrnuje 5 kontinentů a 35 států světa – USA, Austrálii, Kanadu, Japonsko, Čínu, Jižní Koreu, Mexiko, Egypt a téměř celou Evropu.
Mnohými oceněními ověnčení Cigánski Diabli odehraní v prosinci v rámci svého Vánočního tour 2013 celkem tři exkluzivní koncerty v České republice:

6.12.2013 od 19:00 hod. – Kongresové centrum Aldis Hradec Králové

8.12.2013 od 19:00 hod. – Metropol České Budějovice

Jak jdou dohromady Cigánski Diabli a Vánoce?
Náš 8 členný orchester je počas kalendárneho roka zväčša spolu, lebo je na turné, absolvuje cca. 150-180 koncertov , množstvo spoločných hodín v skúšobni a nahrávacom štúdiu, tisíce a tisíce km spoločného cestovania.
Obzvlášť obdobie pred Vianocami je preplnené koncertami, takže 24.12. na Štedrý večer sa nám konečne podarí byť s rodinami pri spoločnej večery, ale už na 1. a 2. sviatok vianočný je orchester opäť spolu a všetci sa aj s rodinami stretávame na spoločnom obede. Takže Vianoce sú pre nás zmála dní v roku, keď orchester 2-3 dni relaxuje
a vzápetí od 28.12. sa opäť pripravujeme na koncoročné a novoročné koncerty.
 
Na co se můžou diváci na turné těšit?
Okrem toho, že by sme chceli prezentovať náš profilový hudobný program, od populárnej klasiky, cez ľahký jazz, ethno, klezmer a gypsy hudbu zaznejú aj virtuózne skladby v podaní jedného z najlepších cimbalistov na svete v súčastnosti Ernesta Šarkoziho, laureáta celosvetovej súťaže primášov-huslistov v Budapešti huslistu Štefana Banyaka, vynikajúceho hráča na klarinet a tarogató Zoltána Grunzu a taktiež zaznie aj sametový spev violončelistky a speváčky Silvie Šarkoziovej, ktorý postupne prejde do známych a temperamentných cigánskych piesní. Neobídeme ani také známe skladby ako sú napr. Capriccio č.24 od Nicola Paganiniho, alebo Montiho-Čardáš...samozrejme, keďže turné bude v predvianočnom čase, pripravili sme si aj známe vianočné koledy a skladby.

V čem bude specifické?
My sa veľmi tešíme na vianočné turné po českých mestách, lebo vo väčšine z nich sme dlhšie nekoncertovali, dokonca v Českých Budejoviciach to bolo viac ako pred 23 rokmi, čiže keď sme boli ešte v spoločnom Československom štáte.
Ďaľšie špecifikum je, že náš orchester v tohtoročnom predvianočnom období absolvuje dva rozličné koncertné turné okrem spomínaného sólového turné po českých mestách, tak na Slovensku vystupuje s úplne iným projektom, v ktorom sa spojil s tanečným virtuózom Tottim Ovidiom, dlhoročným sólistom Cirque du Soleil a jeho fenomenálnou tanečnou skupinou,
A na záver, úplne špecifikum bude, že sme si pripravili pre české obecenstvo, niektoré skladby aj z nášho posledného CD albumu Carmen, ktoré zaznejú premiérovo pred publikom. Album je na námet známej Bizetovej opery v úprave Ernesta Šarkoziho

Vstupenky jsou v prodeji v místech konání, v síti Ticket Art (včetně CK Čedok), v síti Ticket Pro (včetně FIRO Tour) a v síti Ticketportal.

Zdroj, foto: http://www.ciganskidiabli.sk/