X-tetZ jihočeského kola Porty postoupila skupina X-tet z Jindřichova Hradce. Co nám její členové o sobě sdělili?

Jak napovídá již název skupiny, počet členů nebyl vždy stálý. S příchodem Štěpána Štrupla na podzim roku 2006 se ustálil počet členů i repertoár. Od této chvíle také počítá X-tet svou historii. Hlavní složkou repertoáru se staly černošské spirituály, které občas protneme i písní naprosto nespirituálovou… Sami se řadíme mezi "příbuzné žánry" folku, jak se často píše v podtitulech folkových festivalů.

Vystupujeme na koncertech, festivalech i při různých dalších příležitostech po městech celé naší republiky. V roce 2008 jsme mimo jiné zpívali na festivalech Okolo Třeboně, Folková růže, Za dačickou kostku cukru nebo na Beskydském folkování. V roce 2009 máme za sebou festivaly Folkový kvítek, Olšinská struna, Zvíkovecká kytička a také semifinále PORTY v Řevnicích. Rok 2010 nám přinesl spoustu příjemných překvapení: můžeme se řadit mezi finalisty Notování (dříve pod Vyšehradem) v Praze, na Zvíkovecké kytičce nám diváci odhlasovali 3. místo, na Konkurzu Zahrady jsme si vyzpívali postup na Folkovou růži a v listopadu jsme natáčeli pořad Folková jíška Pavlíny Jíšové v Čro.

Během března a dubna 2011 vzniklo v nahrávacím studiu hudebního vydavatelství Good Day Records naše debutové album „Jen pár dní...“, které vyšlo v červnu.

Léto 2011 pro nás bylo ve znamení Folkové růže, Prázdnin v Telči, Muziky nebo třeba Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou. Ani v roce 2012 jsme nezaháleli, a tak za sebou máme semifinále Notování, postup do semifinále autorské Porty v Ústí nad Labem, kde jsme s "Výkladní figurínou" postoupili mezi 10 finalistů. V prvním pololetí roku 2012 jste nás také mohli slyšet 18 týdnů v hitparádě rádia Proglas Kolem se toč! (což je podle pravidel nejdelší možná doba být v hitparádě). Léto patřilo mimo jiné Folkové růži, Prázdninám v Telči a Mohelnickému dostavníku. Konec roku patřil tradičním adventním koncertům, tentokrát i na nových místech (Hrádek n. N., Chrastava, České Budějovice...). Začátek nového roku 2013 byl pro nás ve znamení Tříkrálového koncertu v Českém rozhlase v Českých Budějovicích a klubového vystoupení v pražském Carpe Diem. Pak jsme si dali malou pauzu, ve které nám teta Lenička přivedla na svět první X-tetě Damiana, abychom se znovu sešli na jihočeském kole Porty v Sezimově Ústí a teď jsme tady…

Členové kapely:
Štěpán Štrupl – umělecký vedoucí
Lenka Valinová – zpěv
Magdalena Štruplová Bartošková – zpěv
Vendula Nováková – zpěv
Viktorie Bazáková – zpěv

Foto: M. Bartoška - zdroj: http://www.x-tet.cz/