AlternativaV polabském kole zvítězila plzeňská kapela Alternativa. Více se dozvíte v následujícím textu od jejích členů.


Autorská folková kapela se sídlem v Plzni vznikla v r. 2000. Většina členů se v průběhu let vyměnila, aktuální složení funguje necelý rok. Hudebních soutěží se účastní pravidelně a vytrvale. Hned v prvním roce činnosti postoupila do finále tehdy rovněž nové soutěže Plzeňská Lokálka, dvakrát postoupila do celostátního finále Porty (tehdy v Jihlavě), letos byla poprvé úspěšná v interpretační i v autorské soutěži. Dvakrát si Alternativa zahrála i v semifinále Notování.

Od začátku sází na vlastní tvorbu, stylem patřící nejvíc folku, i když některé písničky nezapřou nápady odjinud. Na „domácí“ scéně v plzeňském Hifi Clubu pořádá vlastní cyklus koncertů, pojatých jako tematické večery, na konci srpna pak vlastní festival na okraji Plzně. Na scéně vydrží všichni hrát až do roztrhání strun (mimo Petra Soukupa, jenž si struny devastuje průběžně), v osobním životě jsou to však vesměs slušní lidé, kteří mají ukončené vzdělání, platí daně a nepožívají tvrdé drogy.

Členové kapely:
Luděk "Efraim" Schmoll – kontrabas, zpěv
Lenka Šípková – flétny, zpěv
Karel „Krakonoš“ Kyncl – kytary, mandolína, low whistle, zpěv
Petr Soukup - kytara, zpěv
Michal „Hendryks“ Diestler – djembé, cajon
Terezka „Tess“ Brejchová – housle, zpěv