Vladimír MertaIng. arch. Vladimír Merta se narodil 20. ledna 1946 v Praze. Písni?ká?, hudební skladatel, texta?, scenárista, filmový a divadelní režisér, dokumentarista, esejista, publicista, prozaik, kreslí? a fotograf.

Vystupuje od roku 1967, o rok později ve Francii nahrál a vydal legendární první album českého folku Ballades de Prague (1969, reedice 2009). Byl významnou osobností volného sdružení Šafrán. S přestávkami vystupoval, proslavil se jako nenapodobitelný kytarista, uskutečnil vlastní filmařské projekty, zejména v oblasti animovaných filmů, režíroval divadelní hry a koncertní pořady.

Vydal téměř dvě desítky desek (vedle Ballades de Prague též P. S.; Struny ve větru; Vladimír Merta 1 a 2; Hodina vlka; Chtít chytit vítr; Bití rublem; Svátky trpělivosti; Cestou k…; Nebuď nikdy sám; Obrázky v kartách; Mít míň je víc; Ametysty; Bývaly časy; Drobné lži; Filmy v hlavě; Ponorná řeka; Včerejší vydání), na mnoha dalších se podílel jako interpret a autor (například Šafrán; Sekce mladé hudby pro Afriku; Drobné skladby mistrů; Kresby tuší; On the Road with Tom Ball & Kenny Sultan; Sefardské inspirace; Adam a Eva; Svet zmotaný; Lepší role už nedostaneme; Jánošík; Ve tmě mě zanechte...).

V roce 2011 vydal po více než 30 letech novou studiovou desku Ponorná řeka, na které jej doprovodili muzikanti z ETC... Album vyvolalo mimořádný ohlas fanoušků i odborné veřejnosti, na příští rok chystá Merta "pokračování" v podobě alba, které zachytí repertoár jeho někdejší rockové formace Dobrá úroda.

Na závěr roku 2011 připravil k vydání první z volné řady koncertních dokumentů s názvem Včerejší vydání a vydal i reedici zhudebněné poezie Struny ve větru, tentokrát kompletní soubor nahrávek z roku 1988.

Zdroj + foto: http://www.galen.cz/