Ji?í TichotaMuzikolog, loutnista, kytarista, texta? a muzikant, zakladatel a um?lecký vedoucí skupiny Spirituál Kvintet (od r. 1960).

Pochází z muzikantské rodiny, jeho pradědeček Antonín Liehmann byl prvním učitelem hudby Antonína Dvořáka. Po maturitě na jedenáctiletce začal studovat chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. V té době již se již intenzivně věnoval hře na koncertní kytaru. Po dvou letech studium chemie přerušil a po vojenské službě studoval hudební vědu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1968 získal doktorát za disertační práci Intabulace písní a vokálních skladeb v pražských loutnových tabulaturách 17.století.

Dvacet let na mateřské katedře vyučoval interně, po listopadu 89 dál externě, především staré notace. Publikoval řadu základních studií o české loutnové literatuře,  dále o kytarových a varhanních tabulaturách, vydal několik kytarových a loutnových edicí. Aktivně po řadu let jako loutnista a kytarista spolupracoval s Pražskými madrigalisty doma i v zahraničí a s dalšími sólisty i tělesy se podílel na dlouhé řadě rozhlasových i gramofonových nahrávek historické i současné hudby (mj. Světoví hudebníci na českém královském dvoře, Hudba na Jaroměřickém zámku, Čtveročasí literatury české, díla P. Ebena, O. Korteho aj.).

S manželkou, zpěvačkou Zdenkou Tichotovou navíc koncertuje doma i ve světě s renesanční loutnou. Česká hudební rada mu udělila Čestné ocenění za erudovanou tvůrčí práci v oblasti folku.


Zdroj foto: Senior Prix

Jiří Tichota

Jiří Tichota