Kapitán KidÚstí nad Labem 19. února 2012.          
Dnes v ranních hodinách zemřel v ústecké Masarykově nemocnici český spisovatel-prozaik, textař, trampský písničkář, hudebník a nakladatel Jaroslav Velinský, známý pod přezdívkou Kapitán Kid.
Jaroslav  Velinský  zemřel  po delší těžké nemoci v ústecké Masarykově nemocnici. Letos v prosinci by se dožil 80 let.


Česká hudební i literární veřejnost ztrácí v Jaroslavu Velinském výraznou postavu, která značně ovlivnila tvorbu řady dalších autorů v oblasti trampské a folkové písně a která se svým literárním dílem zařadila mezi naše  nejznámější autory české  detektivní, ale i sci-fi a dobrodružné literatury. Jaroslav Velinský se stal neodmyslitelnou součástí kultury a kulturního života nejen Severočeského regionu. Za činnost v oblasti kultury obdržel v roce 2010 Cenu primátora města Ústí nad Labem. Je nositelem řady cen PORTY včetně Zlaté PORTY (nejvyšší ocenění festivalu).
Jaroslav Velinský do posledních dnů svého života stále pracoval, v posledních týdnech se svými kolegy připravoval scénář pořadu POTLACH S KIDEM na letošní Mezinárodní festival PORTA v Ústí nad Labem a také diktoval text svého posledního literárního díla.
POTLACH S KIDEM měl  být  pořadem, na který si Kapitán Kid u příležitosti jeho letošních osmdesátin pozval své přátele, kteří mu zazpívají jeho písničky a on bude jejich hostitelem. Pořadatelé PORTY v Ústí nad Labem se dnes rozhodli, že POTLACH S KIDEM dne 14. června 2012 uspořádají jako vzpomínkový pořad na svého kamaráda.

Jaroslav Velinský alias Kapitán Kid
Jaroslav Velinský se narodil 18. 12. 1932 v Praze, kde prožil i mládí. Pocházel z divadelního prostředí a byl členem skautského oddílu, který vedl Jaroslav Foglar. Během života vystřídal řadu zaměstnání. Byl horníkem, soustružníkem, nočním hlídačem v zoo i opravářem sportovního nářadí.  Později byl uměleckým pracovníkem libereckého Divadla hudby jako reklamní grafik a typograf.
V 50. letech napsal své první trampské písně aktivně se zapojil do trampského hnutí a v roce 1967 se v Ústí nad Labem podílí na vzniku hudebního festivalu PORTA,  kterého se pak dlouhá léta aktivně účastnil a získal na něm řadu trofejí - jako autor i jako hudebník (banjo a swingová kytara). Po „vyhnání PORTY“ z Ústí nad Labem, jako ideologicky nepřijatelná kultury, byl tak jako ostatní zakladatelé, propuštěn ze zaměstnání a nesměl se v oblasti kultury angažovat. Proto jeho některé romány vycházejí pod pseudonymy. Složil více než sto trampských písní, z nichž mnohé zlidověly. Své první profilové album No to se ví  vydal v roce 1983. V roce 1969 mu vyšla první kniha, science fiction Zápisky z Garthu/Leonora. Kromě tohoto žánru píše Jaroslav Velinský především detektivní romány. Říká se, že "bezděčný detektiv“ Ota Fink, který je hrdinou většiny Velinského detektivek, je úspěšný díky tomu, že svůj detektivní bystrozrak opírá současně o hluboké profesní znalosti a také o znalost drobných všedních problémů obyčejných českých lidiček. Tím Velinského knihy připomínají romány Dicka Francise. Čtenáři se s Otou Finkem snadno ztotožňují, protože se v jeho příbězích pohybují známými místy a profesní dovednosti a triky v nich hrají stejně důležitou roli jako psychologie a akce. Vynikající překladatel angloamerické literatury František Jungwirth prohlásil: "Má-li naše literatura svého Philipa Marlowa, je jím Ota Fink z knih Jaroslava Velinského."                                                                       
Jaroslav Velinský byl  také průkopníkem nové a zajímavé cesty v českém uměleckém podnikání. V roce 1999 založil "jednomužné" nakladatelství Kapitán Kid, které se opírá o Klub kamarádů Kapitána Kida. Tento klub a těsný kontakt se svými čtenáři a posluchači umožňuje optimální plánování tvorby. To se netýká jen nákladů vydávaných knih a CD, ale také optimalizace výběru témat a poměru hudební a literární tvorby. V jeho bibliografii najdeme vedle detektivních románů i knihy z oblasti literatura SF a dobrodružné literatury. Od počátku své tvorby napsal již více než 60 románů a 6 divadelních her. V oblasti hudební, kromě  vlastních více než 100 písní, otextoval  mnoho  melodií jiných autorů, vydal 13 zvukových nosičů a řadu zpěvníků.
Kapitán Kid