Ilon LeichtováSe svou sólovou prvotinou nesoucí název Cross Country se představuje coby zpěvačka, baskytaristka a především interpretka country, které v jejím pojetí prolíná jiné hudební žánry, má modernější styl a "americký" nádech. Taková je česká naděje moderního country Ilon Leichtová.

,,Country koresponduje s mým naturelem a udělat sólovou country desku, byl vždy můj sen. Chtěla jsem ji však udělat jinak… Když jsem potkala svého producenta Jirku Maška, zrodila se myšlenka, že bychom mohli společně vytvořit desku, která nebude úplně country, ale bude se křížit s jinými žánry.“ Vysvětluje Ilon Leichtová důvod vzniku alba, na kterém se nebojí experimentovat a bourat mantinely. Ilon, která byla doposud známá díky bluegrassové skupině BlueGate, svou deskou dokazuje, že i country styl může mít šťávu a moderní sound.



Cross Country - křížem krážem hudebními styly


Jak sám název napovídá, nejedná se o typické country, na které jsme byli v českých poměrech doposud zvyklí, ale o křížení country s jinými hudebními styly. Výsledkem je nový přístup k tradičnímu country s příměsí rocku, soulu, irish music nebo dokonce šansonu.


Za vydáním zpěvaččiny prvotiny stojí producent Jiří Mašek, který je zároveň aranžérem, autorem většiny textů a Ilon Leichtovou bude doprovázet spolu s novou kapelou na basovou kytaru při jejích vystoupeních. ,,Toužili jsme udělat desku moderní, se vší parádou, tak jak tento styl známe třeba z Ameriky. A tak jsme si řekli, nebudeme se držet pravidel, které country udává a budeme se řídit více vlastní intuicí,“ říká Jiří Mašek, který je toho názoru, že žánry se v dnešní době hodně prolínají a vzájemně ovlivňují.


Na desce, která vznikala více než rok a půl, se podílela řada zvučných jmen z muzikantské branže. Ondřej Brzobohatý, Luboš Malina, David Landštof, Ondřej Kabrna, Lukáš Bundil, Petr Havrda a další talentovaní lidé.


Jednotlivé písně, kterých je na desce 11, jsou, vyjma amerického originálu hitu Jolene od Dolly Parton, v češtině. Český text k písni Jolene, mou lásku nenič napsal Ondřej Ládek alias Xindl X, jemuž Jiří Mašek točil, produkoval a vydával debutové album Návod ke čtení manuálu. ,,Ondřej Jolene skvěle a zároveň pro sebe atypicky otextoval. Narozdíl od jeho typických autorských písní má romantický nádech.“Dodává Mašek, který doufá, že právě "česká" Jolene se stane ústředním singlem desky. Dále na desce například objevíte píseň Klaun, kterou Ilon Leichtové napsal její manžel Míša Leicht, frontman skupiny Cop.
 
Temperamentní Ilon Leichtová, která je mnohými přirovnávaná právě k americké country star Dolly Parton, spolu s otcem projektu Jiřím Maškem doufá, že se deska bude líbit nejen vyznavačům klasického country. ,,Budu ráda, když si desku poslechne co nejširší spektrum lidí. Albem Cross Country bych chtěla dokázat, že country styl v současné moderní podobě není úplná nuda a šeď, jak se může na první pohled zdát,“ přeje si zpěvačka.
 
 
Debutové album Ilon Leichtové Cross Country vyšlo 1. července pod labelem Good Day Records. Křest desky je plánován na 27. srpna na festivalu v Modleticích u Prahy, stejně tak jako na několika dalších letních festivalech.


 Více informací na: http://www.goodday.cz/


Ilon Leichtová