Tara FukiNa podzim roku 2000 se na české hudební scéně objevil nový fenomén, violoncellové duo TARA FUKI. Duo tvoří zpívající violoncellistky Andrea Konstankiewicz-Nazir (dále hrála v kapele BOO, hudebně-taneční formaci Rale a ve francouzském Kubilai Khan Investigations) a Dorota Barová (rovněž zpívala se skupinou Chorchestr a Asyl Akt). 

Obě violoncellisky se hudbě věnují od malička (konzervatoř, studium muzikologie, různé hudební projekty), ale až jejich společným setkáním v Brně v roce 2000 mohlo vzniknout duo Tara Fuki. Hudba Tara Fuki je naprosto svébytná (své kořeny má ve společných improvizacích, které jsou postupně hlouběji propracovávány), křehce dynamická a výrazově nesmírně bohatá. Obohacená o otisky různých hudebních stylů s příchutí dálek vytváří originální krasohled ženského nitra.

Jejich písně pro dvě dřevěná těla protkané mazlivým zvukem polštiny vytváří na první poslech křehkou pavučinu tónů, která se mávnutím smyčce dokáže měnit v nebezpečnou past. Obě energické violoncellistky pocházejí ze severní Moravy, kde se však na ostravské konzervatoři minuly. Setkaly se až před několika lety v Brně při studiu hudební vědy na Filosofické fakultě. Oběma byla společná chuť do akustického hraní. Navíc se brzy ukázalo, že Dorota krásně zpívá. Ve své hudbě i textech se nechaly inspirovat poetikou nocí a snů, které chápou jako extrakt podvědomí. „Neboť“, jak říká Andrea, „to, co se v nás odehrává v noci, je úplně jiné a mnohdy i pravdivější než to, co vnímáme ve dne.“ Stejně jako sny, dokáže jejich hudba něžně hladit a konejšit, ale také bolet svou brutální naléhavostí.

Od svého vzniku slaví Tara fuki koncertní úspěchy po celé Evropě (ČR, Slovensko, Francie, Německo, Itálie, Rakousko, Švédsko, Polsko, Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Holandsko, Anglie atd.) a střední Americe. V letech 2005—2007 Tara Fuki prezentovaly ve Francii Českou republiku dětským představením « Kapka ». Za svou hudbu obdržely ocenění české Akademie populární hudby v kategoriích "Alternativní hudba-World music" a " Objev roku" za rok 2001 a v kategorii « World music » za rok 2007. V roce 2007  vystoupily jako první česká kapela na celosvětovém hudebním veletrhu « WOMEX » ve španělské Seville.

Dorota Barová
(roz. Blahutová), narozena 22. 8. 1975, Třinec.
Kariéru zpívající violoncellistky započala krátce po absolvovaní ostravské konzervatoře (obor hra na violoncello, 1989–95). Dva roky působila v hudebním seskupení kytaristy Tomáše Maňase Lippany, komponovala a sama interpretovala hudbu k Francouzskému divadlu FF MU v Brně (1996–98).
V letech 2000–02 hrála v kapele Jiřího Hradila Chorchestr (funky-beat-jazz).

- Od roku 2002 - 2006 hrála s kapelou Jiřího Starého Asyl Akt (electro-acoustic-trip).
- V letech 2004 – 2007 byla hudebním dramaturgem brněnské jazzové  kavárny PoDobrazy.
- V současné době  paralelně s Tara Fuki vystupuje s kapelami Vertigo Quintet, Baterky, s improvizačním akustickým duem Tellemarkk, v duu DoMa Ensemble se saxofonistou Marcelem Bártou a s Kuzmich Orchestra s kytaristou Josefem Ostřanským. Spolupracuje s brněnským divadlem Neslyším v představeních režisérky Zoji Mikotové. Za hudbu k divadelnímu představení Dům Hluchého (Dorota Barová a Zdeněk Kluka) byla oceněna třetí cenou Thalie v divadelní sezoně 2003. V roce 2006 zkomponovala a natočila hudbu k filmu « Marta » režisérky Marty Novákové.

Diskografie:
TARA FUKI:  “Piosenki do snu”, Indies Records 2001
CHORCHESTR: “Arabigbit”, Indies Records 2003
TARA FUKI : “ Kapka”, Indies Records 2003
ASYL AKT: “Houpačka”, Kapka Records 2004
TARA FUKI: „Auris“ , Indies Scope Records 2007
VERTIGO QUINTET: „Vertigo Quintet & Dorota Barová“,  Animal Music 2008


Andrea Konstankiewicz

Narozena ve Frýdku-Místku.
Po studiích na ostravské konzervatoři a brněnské FFMU (obor estetika-hudební věda) začala vystupovat v roce 1997 s mezinárodními formacemi RALE a BOO. Od roku 2000 s francouzskou taneční společností KUBILAI KHAN INVESTIGATIONS a violoncellovým duem TARA FUKI. Od roku 2009 vystupuje v duu s francouzskou tanečnicí Lucie Lataste v improvizačním představení Momentum.

Více na: http://www.tarafuki.eu/
Zdroj: http://www.indies.eu/