Již koncem letošního školního roku seznámilo Hudební divadlo Ze:Mě (HDZ:M) širší kulturní veřejnost se svými plány a hlavně s výhledem na zřízení stálé hudební či muzikálové scény v jihočeské metropoli, a to na profesionální úrovni.

A podle dosavadních zkušeností s tímto žánrem na českobudějovické scéně je tento krok schopný naplnit očekávání a zájmy zdejšího publika. Zatím našel zmiňovaný zajímavý projekt zázemí v českobudějovickém KD Vltava, kde také zahájil novou sezonu 2019/2020 zářijovým slavnostním koncertem Muzikálové gala. V programu tohoto večera zazněly známé české i světové muzikálové hity v podání Milana Peroutky, Lukáše Randáka, Elis Ochmanové, Lukáše Adama, Andrey Holé a Lindsaye J. Salvatiho, za doprovodu symfonického orchestru pod vedením Vojtěcha Adamčíka a Jana Bubáka. Součástí pořadu byl i symbolický křest v úvodu zmiňovaného, nově vzniklého hudebního divadla, které stojí v pozadí těchto nevšedních počinů.

Ačkoliv se jedná o nové jméno na hudební scéně, členové této instituce nejsou přes své mládí v oboru žádnými nováčky a mají za sebou úspěšné uvedení již tří původních muzikálových titulů na Malé scéně českobudějovického DK Metropol. Připomeňme si v této souvislosti muzikálové hry Úděl osudu, Cyrano a Zaslaná pošta, které zhlédlo na dvacet tisíc diváků a které si navíc vydobyly třináct ocenění za nejlepší hudbu, libreto či režii. Za zmínku jistě stojí i širší živý orchestr a plastičnost zvuku při představeních, ale i početně obsazené komparsní scény.

„Pro současného diváka bude tvorba našeho hudebního divadla Ze:Mě vždy zárukou kvality a diváckého zážitku. Převážná většina repertoáru bude čerpat z původní české hudebně-divadelní tvorby, vytvořené přímo pro toto divadlo. Chceme ale také nabídnout možnost seberealizace mladým českým autorům a interpretům, kteří tak budou mít možnost získávat konkrétní profesionální zkušenosti díky spolupráci se zkušenějšími kolegy. To se bude dít pravidelným vypisováním konkurzů, nabídek a soutěží. Vznikne tak zcela nová umělecká platforma, která v českých podmínkách nemá obdoby,“ uvedl Vojtěch Adamčík, ředitel divadla a hudební skladatel, na tiskové konferenci.

Mladý tvůrčí tým Ze:Mě tvoří dále Jan Batysta, zástupce ředitele divadla, textař a scénárista, Petr Mach, producent, Lucie-Anna Zatloukalová a Magdalena Froňková, choreografky, Filip Šinkner, textař a scénárista, Jaroslav Dvořák, dramaturg, David Tomášek, hlasový poradce, Vladimír Batysta, grafik a Nikola Ciprová, která bude mít na starosti propagaci. Sestavu pak doplňují stálí hosté – David Cody, režisér, dramaturg a dirigent, a Jan Bubák, dirigent a člen ansámblu Národního divadla v Praze.

Na konec února příštího roku je připravována premiéra zcela nové inscenace úspěšného muzikálu Cyrano, pod níž jsou jako autoři podepsáni Vojtěch Adamčík a Filip Šinkner, s režií a dramaturgií Davida Codyho, v hudebním nastudování Jana Bubáka s taneční choreografií Lucie-Anny Zatloukalové a Magdaleny Froňkové. Na obsazení hlavních i vedlejších rolí byl začátkem podzimu vypsán konkurz.

Plány hudebního divadla však míří ještě dál, a to zejména do další sezony 2020/2021, na kterou připravuje hned tři premiéry – taneční show, dále pak původní britský muzikál mladého nadějného skladatele a textaře a na závěr sezony pro změnu historický muzikál z dílny Vojtěcha Adamčíka, Jana Batysty a Filipa Šinknera, který bude uveden jako open-air turné po českých a moravských městech. Ovšem dočká se i uvedení na trvalé scéně divadla v KD Vltava.

Všechny tyto plánované akce jsou ve stálém tvůrčím kvasu, takže není vyloučeno, že se dočkáme ještě jiných překvapujících změn a novinek.