S talentovanou slovenskou zpěvačkou Mirkou Miškechovou nazpíval Xindl X československý duet s názvem CUDZINKA V TVOJEJ ZEMI, ke kterému vznikl nový videoklip, jenž pro Xindla znovu vytvořil talentovaný Ondřej Pfeiffer.

Je to již čtvrtý singl z posledního studiového alba Čecháček Made, které vyšlo vloni na jaře a s nímž Xindl X slaví obrovský úspěch. Všechny tři předchozí ze zmiňované desky - Barbína, Čecháček Totáček a V blbým věku - se staly hity. Poslední jmenovaná patří mezi nejhranější písničky roku 2014 i 2015 a získala celou řadu nominací.

Xindl X k Cudzince a albu říká: „Nechtěl jsem desku stavět na slavných jménech hostů, ale na spolupráci s lidmi, jejichž tvorba mě baví. Proto jsem na společný duet oslovil právě Mirku, která sice ještě není známá, ale hned na první poslech mne velmi oslovila svým projevem. A protože mne zaujala i jako textařka, napsal jsem k písní pouze půlku textu a nechal Mirku, ať ho dopíše a doplní o ženský pohled na věc. Vznikl tak tento česko-slovenský duet o ztrátě schopnosti porozumění.“ Mirka Miškechová doplňuje: „Písničku mám velmi ráda, líbí se dvojznačnost textu – odcizení muže a ženy a obou národů. Velmi oceňuji i to, že díky tomuto duetu najednou nestojím jako písničkářka na pódiu sama, ale mám vedle sebe Ondru a další čtyři chlapíky z jeho kapely. Kdyby nebyl v kapele kytarista Lukáš, určitě bych byla nejhezčí, ale dokážu se těšit i z úspěchu (a krásy) jiných, takže mi to žíly netrhá J.“ 

Naživo je spolu můžete vidět už během podzimního divadelního RETROTOUR – v Praze v Hybernii ve středu 11. listopadu, v Brně v Mahenově divadle v neděli 22. listopadu a v ostravském Domě kultury v pondělí 23. listopadu.

Všechny tři exkluzivní akustické koncerty Xindlova RETROTOUR představí česko-slovenské hosty: Mirku Miškechovou a Petra Lüftnera; Xindla X tradičně doprovodí jeho kapela ve složení: Dalibor Cidlinský jr., Jan Cidlinský, Emil Valach a Lukáš Bundil, pro tyto koncerty rozšířená o dechovou sekci Splash Horns pod vedením Filipa Jelínka.

Klip můžete zhlédnout ZDE.