Finále festivalu Porta se konalo ve dnech 29. června až 1. července v Lesním divadle v Řevnicích. Provázelo ho slunečné počasí, vysoká návštěvnost a bohatý hudební program. Sošku Porty za vítězství v soutěži si nakonec odnesla sedmnáctiletá Tereza Balonová z Prahy.

Na druhém místě skončila kapela McBerds z Českých Budějovic, na třetím pak brněnská kapela Kupodivu. Ta získala rovněž Autorskou Portu za píseň Kape mi na maják. „Vůbec jsem to nečekala, chvíli jsem si myslela, že je to vtip. Je to velká čest,“ řekla vítězka Tereza Balonová, když po vyhlášení zazpívala na pódiu dvě písně.

Zvláštní ocenění poroty získal Libor Heřman z kapely McBerds za instrumentální výkon, další ocenění si odnesly kapely Bonsai č. 3 (Cena Českého rozhlasu), Alfik a KruppEssen (Cena SAI) a kapela Ve čtvrtek v pět (Cena Country radia).

Kromě soutěžících se na pódiu vystřídala plejáda hudebních osobností, které jsou už dlouhé roky spjaté s Portou. Diváky potěšil Robert Křesťan s Druhou trávou, Roman Horký se skupinou Kamelot, Norbi Kovács s kytarovou šou, Matěj Rak s Frantou Vlčkem, Ivan Hlas trio, Jitka Vrbová a Hot Jazz Praha, Jaroslav Samson Lenk, Schovanky, Přístav, Sunny Side, Petr Šušor s bubenickou šou, Jelen, Vokobere a Pavel Žalman Lohonka. Své umění předvedl také loňský vítěz Aleš Petržela. „Moc jsem si to tady užil, spal jsem ve stanu, je tu krásná atmosféra a skvělí diváci,“ pochvaloval si Aleš Petržela.

Na závěr letošní Porty všichni zavzpomínali na nezapomenutelného muzikanta Wabiho Daňka. Hold jeho umění mu přišli vzdát Miloš Dvořáček, Vojta Kiďák Tomáško, Vokobere i Slávek Janoušek. Úplně poslední písní Porty 2018 se stala Rosa na kolejích.

Návštěvníci odcházeli z Porty spokojení. „Bylo to fajn, tak zase za rok na shledanou,“ znělo při loučení v řevnickém Lesním divadle.

Příští Porta se koná 28. až 30. června 2019.