Ač dítě především na začátku devadesátých let aktivních polotrampů, ač původem z Ústí nad Labem (tedy domova mezinárodní Porty) a ač téměř třicátník, navštívil jsem řevnický legendární festival folkové hudby vloni poprvé v životě.

Hned od úvodních chvil sobotního dopoledne jsem byl okouzlen malebným a velepříjemným prostředím řevnického Lesního divadla. S přibývajícím časem a počtem shlédnutých a vyslechnutých vystoupení úžasných spolufinalistů se ale mé pocity postupně znepohodlňovaly. Totiž, toho dne jsme s Tchei-chanem v Duu vystupovali jako jedni ze soutěžících a mně se po dechberoucích výkonech takové Alternativy, Kaczi, Korajunglejazz, Acoustic Fields, Kabájy či následně báječného výstupu Tria P.E.S., které je ve skutečnosti kvartetem, sužovaly dechy.

Však, hned s prvními tóny našeho krátkého trojpísňového představení a s pohledem vstříc milému publiku ze mě všechny strachy opadly a já si tento výjimečný desetiminutový moment užil do syta, s pokorou a jistotou, že s takto kvalitními soubory po bocích jsme se přijeli především zúčastnit a pokochat. O to větší překvapení nás pak s Pavlem čekalo v neděli po příjezdu na volejbalové hřiště. Zde se k nám totiž doneslo, že jsme si ´vyhráli´ druhé místo. Nevěřili jsme. Ověřovali jsme. Nevěřili jsme. Hráli jsme recitál (pod lehkostí/tíhou situace tak trochu jako opaření). Ověřovali jsme. Uslyšeli jsme. Uvěřili jsme. Převzali jsme. Nutno říci, že až do teď je pro nás toto umístění skutečným překvapením a především obrovsky příjemným a velemilým oceněním našeho společného hudbo- až životo-hraní!

Tche-chain v Duu ze srdce děkuje pánům porotcům a paní porotkyni, všem spolufinalistům přeje hodně radosti (nejen) z hudby a těší se na viděnou, třeba na ústecké mezinárodní Portě v červnu letošního roku! AHOJ! :-)

Za Tchei-chana v Duu Matěj