Porta se koná v Řevnicích už po několikáté, ale poprvé je v roli zdejšího starosty Tomáš Smrčka. Před zahájením festivalu jsme si s ním popovídali, a to nejen o Portě.

Pane starosto, jste poprvé v roli starosty v době konání festivalu Porta. Tento festival se koná v Řevnicích od roku 2008. Máte rád muziku, která
se na Portě hraje?
Především Porta je skvělá značka. Mé první setkání se odehrálo před velmi mnoha lety v Plzni na Lochotíně, kde v té době pro mě celá atmosféra voněla nekonformitou a vybočením z běžné zábavy té doby. Porta si prošla dlouhou cestou, než se dostala k nám do Řevnic. Stejně dlouhou cestou si prošel každý z nás ve vnímání hudby, ale kdo jednou „přičichl“ k folku, vždy se velmi rád zaposlouchá.

Jednalo se o podpoře festivalu v novém zastupitelstvu? Jak to dopadlo?
O podpoře festivalu jsme na městské radě jednali jen krátce, jednoznačný je cíl udržet festival v Řevnicích.

Co nového je v Lesním divadle?
Blíží se významné výročí Lesního divadla – „Lesňáku“ – a jelikož se jedná o ojedinělý kulturní stánek s nadregionálním významem, chceme připravit
odpovídající slavnostní připomenutí.

Co myslíte, v čem může Porta pomoci Řevnicím a naopak?
Jak jsem již řekl, především za pomoci své skvělé značky představit novým návštěvníkům naše krásné město u Berounky a současně poskytnout kvalitní a nezapomenutelné zážitky, a naopak ze strany našeho města především spolehlivé zázemí a podporu. Dobře víme, že pořádání kulturních akcí není žádný výdělečný stroj, ale velká dřina a napětí do poslední chvíle, jak to dopadne.

Přijdete se na Portu letos podívat?
Určitě ano. Přestože Řevnice mají letos kulturně „nabitý“ program. A je to dobře. Vytáhnout lidi od televizního konzumu ke společenskému a komunitnímu prožití kulturních a sportovních akcí v našem městě je velkou ambicí současného vedení města. Pevně věřím, že to lidé v Řevnicích a návštěvníci města ocení.

Portýr 1 - pátek 26. 6. 2015