Porta 2013Kdo letos hodnotil kapely ve finále? Ano, naše sedmičlenná porota pod vedením Marcely Voborské. Porota měla opět velmi těžké rozhodování, ale nakonec samozřejmě musela vybrat vítěze.

A kdo v porotě letos zasedl?
Marcela Voborská - finálová předsedkyně
Ivana Bydžovská – houslistka
František Linhárek – bývalý kapelník, dnes manažer kapely Poutníci
Ota Maňák – kytarista a kapelník skupiny Sluníčko
Ondřej Paska – multižánrový kytarista
PhDr. Jiří Tichota - hudební vědec, zakladatel a kapelník skupiny Spirituál kvintet.
Radek Tomášek – písničkář, zpěvák, textař a kytarista

 


Jsou tady výborní muzikanti, shodují se porotci
Ve finále se představilo celkem 16 kapel, z toho dvě postoupily ze sobotního semifinále. Všichni jsme slyšeli spoustu dobré hudby. Nejvíc ale musela poslouchat porota. Jaké dojmy mají naši porotci z letošní finálové scény Porty?

Marcela Voborská
Atmosféra je tady bezvadná. Těšila jsem se na všechny lidi, s většinou z nich se vidíme jen jednou za rok tady. A pak jsem se těšila taky na ty nové lidi, co každý rok přicházejí. Rozšiřuje se nám porťácká rodina, a to já strašně ráda sleduju.

PhDr. Jiří Tichota
Pro mě je Porta dlouhověký pojem, jako účinkující jsem hrál už ve druhém ročníku Porty někdy na začátku 70. let. Tady v Řevnicích jsem v porotě poprvé, ale už jsem tu několikrát vystupoval se skupinou Spirituál kvintet. Jako porotce jsem dříve absolvoval kola v Plzni nebo ve Svitavách. Takže pro mě je to návrat k něčemu, co mě provázelo po celý život.

Jsem vděčný lidem, kteří pečují o to, aby dostávali příležitost muzikanti, kteří se chtějí porovnat, předvést se, co umí. Je to zvlášť důležité v době, kterou opanoval naprosto netvůrčí duch. Líbí se mi, že mnohem a mnohem víc lidí dneska považuje za samozřejmé, že si písně píšou sami. A to je to nejkrásnější, ta touha vyjadřovat se sami za sebe. A to tady je, to mě mile překvapuje – že se rozrostl počet mladých lidí, kteří mají vlastní tvorbu, že jenom nepřebírají a neopakují.

Ota Maňák
Jako vždycky je to tady dobré, jsou tu perfektní lidi, celková spokojenost. Je tady všechno to, co tady má být.

Ondřej Paska
Já jsem strašně rád, že se rozmáhá nástroj cajon. A věřím, že si najde svoje místo i do dalších Port. Jsou tady výborné kapely, ale malinko postrádám propracovanější harmonie a aranže.

František Linhárek
Těšil jsem se moc, protože já mám k Řevnicím dobrý vztah, líbí se mi tady, kdysi jsem tady natáčel videoklip. Loni to bylo fajn a i letos tu všechno funguje. Soutěžící jsou většinou výborní muzikanti. Hodnotím náladu a to, jestli má ta písnička životaschopnost, nehledám u soutěžících chyby.

Ivana Bydžovská
Jsem tady druhým rokem, těšila jsem se na tu atmosféru, na lidi, je tu pohodové prostředí. A soutěžící? Letos je to daleko multižánrovější.

Radek Tomášek
Líbí se mi tady. Porta pro mě není novinka, je to moc let, co jsem tady sám hrál. Má to pořád ten uvolněný duch, což je fajn. V kapelách jsou výborní muzikanti, ta úroveň určitě stoupla od té doby, co jsme vystupovali my. Jsou tady lidi, co mají muziku hodně v krvi, čas ale teprve ukáže, myslím, že z některých mohou být hodně dobří hudebníci. Je to poctivé, dělají to se zaujetím, ale chce čas, aby se vykrystalizovalo všechno, co v nich je. Ale určitě z toho vzejde leccos zajímavého.