porta 2012Porta, to není jen festival v řevnickém divadle plný mladých interpretů a hvězd, ale také soutěžení v oblastních kolech. Připravit a rozhýbat toto soukolí o mnoha částech je běh na dlouhou trať, a není vůbec jednoduché ho rozhýbat.

Příprava jednotlivých ročníků na sebe těsně navazuje. Rozsáhlé přípravy souvisí se soutěžní tradicí tohoto nejstaršího festivalu F&C hudby.Po dodání podkladů od pořadatelů oblastních kol se připravuje časový harmonogram. Věřte, že to není činnost jednoduchá. Vyhovět všem měnícím se požadavkům kapel, při zachování dramaturgického sledu je opravdu vysoká matematika, a pak následuje spousta telefonátů kapelám a přepracovávání plánů podle aktuální situace.

Na další frontě se mezi tím připravuje reklama, prodávají vstupenky v předprodeji. A potom přichází poslední část příprav, obtelefonovat kamarády, kteří jsou ochotni bez nároku na cokoliv přiložit ruku k dílu a pomoci při realizaci festivalu, úpravě areálu atd. Těch se letos opět sešlo dost a mnohokrát jim děkujeme.To je jen malý výčet ze všech činností, které jsou zapotřebí pro tak obrovský festival jako je Porta. Tyto činnosti potřebují neustále rozvíjet a zdokonalovat. Velmi často se dočítáme, co by někdo uměl jinak, možná i lépe, ale občanské sdružení Porta, které pořádá České národní finále je otevřené všem, takže pokud máte chuť, nápady a možnosti, rádi Vás přivítáme. (rš)

Jak se připravovala letošní Porta?
První setkání rady o. s. Porta, pořadatele ČNF v Řevnicích, se uskutečnilo již v září.  Bilancovalo se a uvažovalo, co zlepšit a hlavně, kde na to všechno sehnat peníze. Už touto dobou se začal připravovat program, reklama a také prodej vstupenek, protože jsme chtěli rozdat vánoční dárky v podobě slev. Po tomto jednání už přišla na řadu činnost dnes nejdůležitější: Tou je shánění sponzorů, dotací a dalších možností financování. V této činnosti vyniká předsedkyně sdružení A. Roytová, J. Vondráček a dobrá duše Porty, Balík. Tento tým se letos dostal zase blíž k dokonalosti, za což jim patří dík, a bez nich by se v dnešní době festival určitě dělat nedal. (rš)