Proběhlo v neděli 26.3.2023 v ostravském klubu Akord. Stovka diváků přišla podpořit 19 soutěžících, jejichž výkony hodnotila pětičlenná porota. V ní zasedli Josef Mlok Grim, Karel Soukop, Milan Kaplan, Zdeňka Riedlová a Lenka Velikovská. Rozhodnutím poroty postupuje do finále v Řevnicích ostravská kapela Forfolk, která v Ostravě zvítězila.

Ta také dostane příležitost zahrát na festivalu Country Fontána v Ostravě. Druhým v pořadí, a tudíž postupujícím do semifinále v Řevnicích se stala kapela Sladíme, která také nejvíce zaujala diváky a získala Cenu Diváků, což pro ni znamená, že bude pozvána do pořadu Countryrádia „Srdcem v Country“. Do soutěže o získání autorské Porty porota doporučila píseň „Na tom nesejde“ Maxmiliána Strakoše.

Další festivaly a rozhlasové stanice, se kterými ostravská Porta spolupracuje, daly soutěžícím nabídku přímo na místě, jiné se ještě rozhodnou a pošlou nabídku až následně. Rozhodování pro ně není jednoduché, protože celková úroveň soutěžících v Ostravě byla opět vysoká.

Soutěžní klání v Ostravě uzavřel koncert kapely Žalman & Spol.

Naši Portu letos moderovali zkušení moderátoři Libor Čenda Cenek a Petr Kubala. O fotodokumentaci se postaral Petr Pazdírek o videonahrávku pak Mirek Zajac Duda. Skvělé občerstvení opět zajistil se svým týmem Karel Duba.

Ostravskou Portu finančně podpořil Úřad Městského Obvodu Ostrava-Jih, Česká Tábornická Unie a Svaz Autorů a Interpretů. Porty v Ostravě se zúčastnil Petr Lochness Křivohlávek z centrály České Tábornické Unie a z úřadu Ostrava-Jih nás poctil návštěvou starosta pan Bednář a další zastupitelé.

 

René "Racek" Matlášek