Skupina Alternativa získala na loňské Portě v Řevnicích druhý nejvyšší počet hlasů v internetovém hlasování o ePortu. Nyní se chystá další ročník Porty, a tak jsme se zeptali, jak je to s Alternativou dneska. 

Jak jste se přihlašovali na Portu 2015? Myslím, jestli jste byli jednotní, že jdete soutěžit?

U nás neprobíhá debata, jestli soutěžit, ale kde - rádi poznáváme i jiná než naše domácí kola, ale na druhou stranu je tu ´vlastenecká´ povinnost ukázat se i doma. Na Portu už jezdíme nějakou dobu a vždy uvítáme možnost poměřit si síly s ostatními muzikanty, už jenom proto, že tím získáme nové kontakty a přátele. Na Portu jezdila už starší sestava Alternativy (před rokem 2010) a my jsme v tom rádi pokračovali. Je to příležitost dát o sobě vědět a poznat zajímavé kapely a lidi. Některé si sami vybíráme na náš plzeňský festival.

Jak vypadala oblastní soutěž? Zdála se vám konkurence silná?

S oblastními soutěžemi je to jako na houpačce, v roce 2014 bylo v Plzni natřískáno a na spoustu velmi dobrých kapel se nedostalo. Letos bylo silné konkurence trochu méně, ale i tak zde byla řada muzikantů, které si člověk velmi rád poslechne. 

Máte nějakou kapelu jako oblíbence, nebo vzor?

Máme spoustu oblíbenců, v podstatě každý své, i když občas se i prolínají. Hanička má radši zahraniční, třeba Dixie Chicks, Luděk se nemůže nabažit nahrávek starých Poutníků. Petrův vzor je Míša Leicht, můj kytarový vzor je zase třeba Miloš Dvořáček. No a všichni dohromady si rádi vychutnáme například Marien, Epy de Mye nebo třeba Romana Horkého. Ale to je jenom malinký výtah z našich vzorů a muzikantů, ke kterým vzhlížíme.

Cvičili jste na Portu vehementněji než obvykle?

V roce 2015 jsme nově do kapely zapracovávali Haničku, takže práce bylo více. Před oblastním kolem jsme si vzali dva dny dovolené a ty jsme spolu strávili ve zkušebně. Za tu dobu jsme z nuly postavili a vyladili píseň Sudba, protože se snažíme udržet naši tradici - vždy na Portu přijít s nějakou novou písní. A podařilo se, Sudba dokonce postoupila do finále autorské soutěže v Ústí. 

Měli jste trému? Nebo to byla procházka po mostě?

Na základním kole už trému ani nemíváme, na velkém pódiu vždy. Není ale zas tak velká a člověk už to tolik nevnímá.

Hádáte se v kapele o to, jak má vypadat písnička a která tam být nemůže?

Strašně. Na zkoušce to často vypadá hůře než v manželské poradně. Každý máme trochu jiné hudební směřování a jiný cit. Nebereme to ale jako vadu, většinou je to hádka konstruktivní a shodneme se na kompromisu, který je přijatelný pro všechny. Nevím, jestli je to dobře, ale máme v kapele demokracii, tedy vše je zdlouhavé, ale myslím si, že to z nás vyždímá to nejlepší, co v nás všech je. 

Přihlásíte se na Portu znovu?

Moc rádi. Baví nás portovní atmosféra, potkávání kamarádů, noční sessiony a tak dále.

A co nahrávky? Jste v procesu skládání, nebo teoretizujete o tom, co by se mohlo, kdyby byl čas a peníze?

Pokusy o nahrávání byly, ale spíše amatérské, pár našich demonahrávek a ´tajných´ živáků už koluje. K nahrání regulérního CD se zatím necítíme zralí - zatím jsme měli kapelu mírně personálně nestálou a i tento rok se nám o prázdninách vrátila zpěvačka a houslistka Terezka, která si užívala mládí v zahraničí. Přepracováváme tedy písničky pro čtyři zpěvy, snažíme se vytáhnout i něco nového, a až se nám aranže usadí, rádi bychom něco vydali. Zatím se chystáme do studia k natočení alespoň dvou písní, aby bylo něco pořádného. 

A jaký je nejbližší reálný cíl kapely?

Hrát, hrát a hrát. Nové písně, usazení aranží v pěti lidech a samozřejmě zahrát si zase v Řevnicích.

Tak ať se vám daří, ať složíte nové krásné písničky a hodně štěstí na Portě… A díky za rozhovor!

{vembed Y=8x5JXzoXxSw}